Здраве и красота

Какво се случва в тялото, когато сме в овулация?

Освен повишаване на фертилните възможности

20.06.2017г. / 06 57ч.
Илияна Николова
Снимка: unsplash

Снимка: unsplash

По време на месечния цикъл, който продължава средно около 28 дни, хормоналният баланс в тялото на жената непрекъснато се променя. Променя се и по време на овулацията, когато яйцеклетката се счита за най-плодородна. Какво се случва с тялото ви в този период?

Спите повече... или по-малко

Много неща могат да повлияят на съня на една жена. Сред тях е и овулацията. През този период хормоналните промени в тялото намаляват стреса, което помага за по-добър сън. При някои жени обаче може да се наблюдава безсъние, най-често причинено от повишеното либидо.

Настроението ви е прекрасно

За разлика от мрачното настроение, характерно за предменструалния синдром, овулацията прави обратното – кара ви да се чувствате страхотно, да сияете, да се смеете, да се шегувате, да имате повече енергия.

Либидото се повишава

По време на овулация женският организъм е по-готов от всякога за създаване на потомство. Ето защо хормоните си казват своето, либидото се повишава, дори е възможно да ви се прииска да се развихрите повече от обикновено.

Гърдите ви стават по-чувствителни

Много често срещано е гърдите или по-точно ареолите и зърната на жените да не са толкова чувствителни, колкото мъжете си представят. На някои жени дори им е неприятно да си играят с гърдите им. Много е възможно това неприятно усещане да се засили по време на овулация.

Някои жени пък се радват на по-приятни усещания в гърдите по време на овулация. Промени са възможни и в двата случая.

Снимка: unsplash

Коментирай