Здраве и красота

Как да се предпазим от повторен рак на гърдата

След успешно проведено лечение

18.07.2017г. / 11 36ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Ракът на гърдата взима все повече жертви през последните години. Възрастовата граница е спаднала драстично, сочат данните на Световната здравна организация. Страшната болест поразява млади жени в активна детеродна възраст.

Овладяването на рака на гърдата веднъж, за съжаление, не е застраховка срещу рецидив, дори лечението да е било успешно.

Една от основните причини за повторна поява на рак на гърдата, според лекарите и учените, са така наречените „семенни клетки“. Те остават дори след успешно проведено лечение и могат да мигрират към други части на тялото, където да намерят почва за развитие, пише prevention.com. През останалото време те могат да останат „спящи“ в продължение на години.

Експертите все още не са напълно сигурни за точните механизми, по които се случва повторното възникване на болестта. Има обаче някои здравословни навици, които със сигурност намаляват риска от повторна поява на рак на гърдата. Кои са те?

Нана отново ще се бори с рака на гърдата

Повече движение

Редовните упражнения по 3 часа на седмица са основен фактор за намаляване риска от рак на гърдата, както и за редица други животозастрашаващи заболявания. Движението е живот. Според някои изследвания, редовната физическа активност може да намали риска от рецидив на рак на гърдата с до 13%.

Храни, които служат като профилактика за рака на гърдата

Поддържайте теглото си в норма

Обикновено се смята, че отслабването е полезен ход за нормализиране на здравословното състояние на организма. След лечение на рак на гърдата обаче не е съвсем така. По-скоро е важно да не допускате повишаване на теглото. То е по-рисково с оглед на евентуален рецидив. Спазвайте здравословна диета, която да ви доставя всички необходими хранителни вещества без лишения.

Избягвайте алкохола

След проведено лечение срещу рак на гърдата не е препоръчително да консумирате алкохол. Той повишава риска от повторна поява с до 28%, сочат данни от изследване, проведено през 2016 година и публикувано в International Journal of Cancer.

Взимайте предписаните лекарства

Много жени правят грешката да преустановят приема на лекарства преждевременно, защото се чувстват по-добре. Важно е да изпълните целия предписан курс на лечение, който лекарите ви са определили. В противен случай рискът от рецидив нараства неколкократно.

Връзката между възпалени венци и рак на гърдата

Взимайте витамин С и D

Според някои изследователи, приемът на витамин С и витамин D може да спомогне за намаляване риска от повторна поява на рак на гърдата. Разбира се, увеличени дози от тези витамини се взимат само след консултация с лекар и при установена необходимост за това.

Променете начина си на хранене

През последните години се появяват все повече доказателства, че намаляването на количеството храна и краткотрайното детоксикиране чрез лишаване от определени храни има много ползи за организма, включително и предпазване от повторна поява на рак.

Пийте повече зелен чай

Зеленият чай има страхотни ползи за организма. Той е невероятно богат на мощни антиоксиданти, които атакуват вредните клетки в тялото. Според едно японско проучване, жените, пиещи зелен чай ежедневно, имат с до 31% по-нисък риск от рецидив на рак на гърдата.

Коментирай