Здраве и красота

6 скрити признака на дефицит на калий

Сигналите, че ни липсва важният минерал

12.08.2017г. / 10 59ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Организмът се нуждае от разнообразни минерали, за да функционира правилно. Калият е един много важен минерал, който обаче често може да се окаже в недостатъчни количества в тялото.

При дефицит на калий клетките на сърдечносъдовата, нервната системи, както и на мускулите могат сериозно да пострадат.

Кои са симптомите на дефицит на калий?

1. Обща умора.

Ако се чувствате уморени без причина, правите разни обикновени неща с усилие, има вероятност да ви липсва калий. Всяка клетка от тялото се нуждае от калий, за да функционира правилно. Ако нивата на калий намалеят, дори малко, това може да се отрази на функционалността на отделните органи, а оттам се появява и обща необусловена умора.

Признаци на дефицит на витамини и минерали

2. Усещане за подуване през цялото време.

Недостигът на калий може да причини подуване, задържане на течности, образуване на газове. Тези признаци подсказват, че в тялото ви има излишък на натрий и дефицит на калий.

3. Изтръпване и мравучкане.

Здравето на нервната система зависи много от калия. Ниските нива на калий понижават мускулния тонус заради влошената нервна проводимост. Калият е важен за електролитите, които играят важна роля в пренасянето на импулси между нервните клетки. Дефицитът му може да причини изтръпване на крайници и мравучкане.

4. Запек.

Дефицитът на калий намалява функциите на стомашно-чревния тракт и прави червата по-лениви. Процесите на храносмилане се забавят и се появява запек. Възможна е поява и на подуване на корема и колики.

Сигурни симптоми на дефицит на витамин D

5. Високо кръвно налягане.

Калият е много важен за поддържането на нормални нива на кръвното налягане. Наблягането на богати на калий храни допринася за контролирането на кръвното налягане заедно с медикаментозното лечение.

6. Сърцебиене.

Недостигът на калий може да повлияе и на пулса на сърцето. Липсата на този минерал засяга ритмичните движения на сърдечния мускул, причината за което е нарушението в провеждането на електрическите импулси.

Коментирай