Здраве и красота

12 чудесни ползи за здравето от кардамона

Защо е толкова ценен?

23.08.2017г. / 06 49ч.
Илияна Николова
Снимка: maxpixel

Снимка: maxpixel

Кардамонът е прекрасна подправка с невероятен вкус и ползи за здравето. Произходът му идва от вечнозелените гори на Индия. Използва се изключително много в индийската кухня, както и в аюрведическата медицина.

Кардамон помага при афти в устата, храносмилателни проблеми, дори при депресия.

За какво още е полезен той и защо е препоръчително да го включваме в ястията си по-често?

Храносмилане

Кардамонът има сходни свойства с тези на джинджифила. Ето защо е полезен при проблеми с храносмилането. Отвара от кардамон помага при гадене, киселини, подуване на корема, газове, загуба на апетит, запек.

Целина – невероятните ползи от този суперзеленчук!

За детоксикация

Кардамонът е много полезен за бъбреците и пикочните пътища, защото стимулира естественото детоксикиране на организма като прочиства органите, отговорни за отделянето на токсините.

При лош дъх

Индийците дъвчат листа от кардамон или самия кардамон след хранене, за да освежат дъха си.

Диуретик

Диуретичните свойства на кардамона също са част от детоксикирането на тялото. Той прочиства пикочния мехур от бактерии, провокирайки често и обилно уриниране. Полезен е още за бъбреците и сърцето, защото отвежда излишните соли от организма заедно със задържаните течности и токсини.

Срещу депресия

В аюрведа кардамонът се използва от векове за третиране на тревожност, депресия заради естествените му антидепресантни свойства.

При настинка и грип

Пикантната подправка помага за облекчаване на настинка и грип. Отвара от кардамон се прилага успешно и при бронхит и кашлица.

Многобройните здравословни ползи от дюлите

Срещу рак

Проучванията показват, че кардамонът потиска растежа на туморните клетки и допринася за предотвратяването на някои видове рак.

Понижава кръвното налягане

Тъй като е добър диуретик, кардамонът понижава кръвното налягане след извеждането на излишните течности и соли от организма.

Свързани статии

Срещу тромби

В кардамона се съдържат естествени противосъсирващи вещества, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.

Антиоксидант

Кардамонът е изпълнен с антиоксиданти, борещи се със свободните радикали, стареенето, злокачествените изменения в клетките.

Противовъзпалително средство

Подобно на джинджифила и куркумата, които са му роднини, кардамонът има много силни противовъзпалителни свойства. Той бързо успокоява подуването и болките в лигавиците, най-вече гърлото, устата и слузните мембрани.

Афродизиак

Според индийската традиционна медицина отварата от кардамон или чаят с кардамон дава на мъжете полова мощ, помага при еректилна дисфункция и удължава ерекцията.

Коментирай