Здраве и красота

Най-добрата тренировка за изгаряне на повече калории

Коя е тя?

25.08.2017г. / 15 37ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Отслабването и влизането във форма е цел на невероятно много хора по света. Борбата с излишното тегло често е крайно неравностойна и тежка. Чудим се какви видове упражнения и разнообразни тренировки да правим, само и само да отслабнем. Най-често хората наблягат на кардиото, смятайки, че то изгаря най-много калории. Истината се оказва по-различна. 

Има тренировка, която е много по-ефективна от кардиото и гори много калории за по-кратко време. Това е вдигането на тежести. 

Тренировките предизвикват ли акне?

Изследователи от Университета в Северна Дакота са направили изследване, което доказва колко по-ефикасна за изгарянето на калории е силовата тренировка. Участниците са изгорили  до 364 калории само за 13 минути с интензивни вдигания на тежести. 

Тайната на успеха, според учените, е в намаляването на времето за почивка между сесиите. Това спомага за изгарянето на още повече калории в кратки срокове. 

Използването на по-леки тежести предполага повече повторения, но отново по-кратки почивки. 

Най-изгарящото калории упражнение, според изследователите, е подредено в 6 степени. Всеки сегмент от упражнението се изпълнява с толкова повторения, колкото успеете в рамките на 30 секунди. Тоест, ако успеете да направите повече повторения, тренировката ще е по-интензивна, следователно ще са изгорени повече калории.

Най-добрите храни преди тренировка

След първите 30 секунди правите 15 секунди почивка и продължавате със следващия сегмент. Малкото време за почивка хем позволява да отдъхнете, хем не е чак толкова, че да отпуснете мускулите, а пулсът ви да затихне. 

Проучването показва, че добавянето на още и още тегло не е препоръчително и ефективно. Действайте с оптимална за вас тежест без да прекалявате. Прекалената тежест има обратния ефект и намалява резултатите наполовина. 


Коментирай