Здраве и красота

5 сигурни симптома на депресия

Често страдащите от депресия не си го признават

24.08.2017г. / 12 44ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Трудност да станете от леглото. Силно понижена самооценка. Страх от контакти с други хора. Притеснение какво да кажете, как ще ви възприемат, какво ще си помислят за вас. Непрекъсната изолация. Това са само част от симптомите на депресията, които връхлитат с огромна сила чувствителните хора и онези, претърпяващи трудни моменти в живота си.

Огромен процент от хората страдат от някаква степен на депресия без да си дават сметка. Причините да се отключи това състояние са много и далеч не са свързани само с безпаричие. Изследванията показват, че от депресия страдат предимно хора от развитите страни със сравнително високи доходи.

Факти за депресията

Често хората в депресия отричат състоянието си и отказват да го приемат, дори някой да им намекне, че имат проблем. Депресията е многопластово разстройство и лесно се промъква в психиката на човек.

Вижте някои сигурни признаци на депресията.

Любимите хобита спират да вълнуват

Когато човек изгуби интерес към нещата, които са го вълнували преди, това определено е симптом на потиснатост във висока степен. Щом любимите хобита започнат да губят смисъл, има голяма вероятност да е налице депресия. Загубата на удоволствието от малките радости в живота говори много.

Често избухване и гняв

Ако „фитилът“ на човек се е скъсил значително и е започнал да губи контрол от най-малкото нещо, това може да е признак на депресия. Според изследване от 2013 година, публикувано в JAMA Psychiatry, силната раздразнителност и гневът са симптом на депресия при повече от половината изследвани случаи.

Ранно събуждане

Депресията, тревожността и безпокойството са тясно свързани. Тези състояния не дават спокойствие, дори през нощта, заради което страдащият се буди много рано сутрин недоспал и уморен. При много голяма част от пациентите са налице тотално безсъние или трудности в заспиването.

Солидни показатели за наличие на депресия

Пристрастеност към социалните мрежи

При налична потиснатост човек се саморазрушава психически, залепяйки поглед в социалните мрежи. Там той потъва още повече в депресията си, наблюдавайки веселите моменти на другите, техните пътешествия, партита, купони с приятели. Тази лъжлива виртуална обстановка предизвиква още по-дълбока депресия, защото страдащият усеща себе си нещастен, сравнявайки се с приятелите си в социалната мрежа.

Промени в теглото

Депресията се характеризира със значително завишени нива на кортизол, хормона на стреса, секретиран от надбъбречните жлези. Той е и в основата на повишаването на теглото, вълчия глад и липсата на енергия.

Коментирай
Свободно време