Здраве и красота

Кои са най-дълготрайните методи за обезкосмяване?

Плюсове и минуси на най-често използваните начини за отстраняване на нежелано окосмяване

13.09.2017г. / 10 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка дама мечтае за гладка кожа без досадно окосмяване. Начините за отстраняване на окосмяването са много. Всяка жена избира своя метод по лични предпочитания и особености на кожата. 

Някои методи са дълготрайни, други пък са предпочитани заради бързината на извършване на процедурата. 

Много жени избират бръсненето като най-бърз метод за обезкосмяване. То обаче е подходящо за краката, ръцете, подмишниците и в известна степен за триъгълника. Но какво да говорим за окосмяването по други части на тялото като лицето, корема, гърба? Използването на самобръсначка за тези деликатни зони е немислимо. 

Кои са най-ефективните и дълготрайни методи за премахване на нежеланото окосмяване по цялото тяло? 

Фотоепилация 

Фотоепилацията е бърз и абсолютно безболезнен начин за отстраняване не нежеланото окосмяване по тялото и лицето. Тя е един от най-успешните и дълготрайни методи в тази област, тъй като при нея рискът от оставяне на белези и раздразнения е абсолютно минимален. Това прави фотоепилацията един от най-безопасните и ефективни методи за обезкосмяване. А добрата новина е, че дори не се налага локална анестезия за процедурата. 

Лазерна епилация 

При лазерната епилация съществува известен риск от кожни раздразнения, а при агресивна употреба на уреда – дори до изгаряния. За щастие, това са много редки случаи. 

Лазерната епилация е сред най-дълготрайните методи за отстраняване на нежеланото окосмяване, тъй като лазерът премахва косъма заедно с фоликула му, както е и при фотоепилацията. 

Свързани статии

Коламаска

Коламаската е стар, но изпитан метод за обезкосмяване. Хубавото при нея е, че заедно с косъма се отстранява и корена му, а с тях и горния слой мъртви епителни клетки. Лошото е, че рискът от поява на враснали косми е много голям. Ето защо коламаската не е от най-препоръчителните методи за отстраняване на нежелано окосмяване от деликатните зони на тялото и лицето. 

Депилиращи кремове

Тези кремове са бърз начин за временно премахване на окосмяването, но фоликулите остават. Това го прави доста нетраен метод. В допълнение съществува голям риск от химически изгаряния, раздразнения, алергични реакции, причинени от веществата в тези продукти.

Коментирай
Свободно време