Здраве и красота

Какво показва окосмяването по тялото ви за здравето?

Окосмяване в областта на лицето и шията – синдром на поликистозни яйчници

03.02.2016г. / 11 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Оглеждайки тялото и косата си, забелязвате загуба или поява на по-плътни черни косъмчета или мъхчета на места, на които преди това не сте имали. Какво може да значи всичко това? Окосмяването по тялото може да покаже много за здравословното ни състояние. Ето какво най-често.

Окосмяване в областта на лицето и шията

Ако изведнъж забележите, че имате окосмяване в областта на брадичката, шията, или мъхчетата по лицето ви са станали по-големи, може би се намирате в менопауза. Когато нивата на естроген в женското тяло намалеят, окосмяванията по тялото на жената стават повече.

При по-младите жени, окосмяването в областта на лицето може да бъде в отговор на по-високи нива на мъжкия хормон тестостерон, който при жените трябва да е в по-ниски нива. Добре е да изследвате нивата на този хормон, но и на инсулина.

Високото ниво на инсулин може да бъде причина за появата на повече окосмяване на места, на които би трябвало да имате само мъхчета. Този тип окосмяване по тялото е свързан и със затлъстяването или синдром на поликистозни яйчници.

Косопад

Загуба на коса на главата или на окосмяване по тялото, което води до плешивост на петна, най-често се дължи на състояние наречено алопеция ареата. Причината за това състояние не е известна, но се смята че най-вероятно се дължи на реакция на имунната система в отговор на някакво възпаление, или пък е генетично обусловено.

С напредването на възрастта е нормално при мъжете, които имат намаляващи нива на тестостерон да се наблюдава загуба на коса. От друга страна загубата на коса и на окосмяването по тялото може да е признак за по-ниски нива или на тироидните хормони, или на недостиг на желязо.

Груби и плътни косми по тялото

Грубите, сухи и плътни косми се появяват в отговор на хипотиреоидизъм. Добре е да се консултирате с личния ви лекар или с ендокринолог и да проверите хормоните и състоянието на щитовидната жлеза.

Финото окосмяване

Финото окосмяване, което се появява на места, на които обикновено нямате, може да бъде знак, че теглото ви е под нормалните граници или страдате от анорексия. Тялото се опитва да се стопли, като произвежда повече косми в отговор на липсата на мазнини в него. При хората с твърде ниско тегло се наблюдава и загуба или изтъняване на косата.

Промяна в цвета на окосмяването

С напредването на възрастта не само косите побеляват и променят цвета си, но и веждите, окосмяването по тялото. Но дефицитът на витамин B12 също може да доведе до ранно побеляване на косата.

Свързани статии

Свръхактивната или забавена функция на щитовидната жлеза също може да повлияе за ранното побеляване на косата.

Чуплива коса

Слабата, вяла и чуплива коса може да се дължи на дефицит на сяра. След калция и фосфора, сярата е третият най-важен елемент за функциите на организма. Здравата коса съдържа кератин, който е изграден от гъвкави серни връзки. С напредване на възрастта тази гъвкавост намалява, но както и ако организмът ви не получава достатъчно от важния цинк.

Снимки: istock

Коментирай