Умората, липсата на енергия, главоболието са едни от най-често срещаните неразположения. Те могат да възникнат в резултат на неправилна диета, стрес, физическо натоварване, смяна на сезоните и т. н. Не бива да им позволяваме да ни създават дискомфорт. За да намалите риска от тяхната поява, са ви необходими два елемента. Вижте кои.

Магнезий

Какви са ползите за здравето?

Магнезият участва в най-малко 300 различни химични реакции в тялото ни. Той спомага за метаболизирането на храната в енергия и за синтезирането на нови протеини от аминокиселините. Ето защо се препоръчва облекчаване на тревожност, стрес и борба с умората.

Магнезият може да предотврати чести главоболия и дори да помогне за лечението на мигрена. Недостигът му понижава нивата на серотонина, причинява свиване на кръвоносните съдове и засяга функционирането на невротрансмитерите. Ниските нива на магнезий могат да доведат до депресия, мускулни крампи, липса на енергия и безсъние.

10 суперхрани за забременяване

Препоръчителните хранителни надбавки са 400 mg за мъже, а за жени 320 mg (разбира се най-добре е да се консултирате с лекар или фармацевт).

Ето най-добрите източници, от които може да получите дневната си доза магнезий:

  • спанак
  • ядки
  • кафяв ориз
  • пълнозърнест хляб
  • риба
  • месо
  • авокадо

Витамин К

Какви са ползите за здравето?

Витамин К спомага за синтеза на протеини, които са от съществено значение за кръвосъсирването и спиране на кървенето. Дефицитът на този витамин може да причини прекомерно кървене при нараняване, колит, болест на Крон, неусвояване на хранителните елементи от храната и други.

Според учени, витамин К защитава артериите от калциране и намалява риска от болестта на Алцхаймер, от рак на простатата. Витаминът също така взаимодейства с витамин D, спомага за усвояването на калция, неговото свързване с костната система. Ниските нива на витамин К се свързват с повишен риск от фрактури.

8 причини да ходите пеша

Източници, богати на витамин К са:

Билки като босилек, градински чай, мащерка, магданоз, кориандър, пуешко месо.

Зелени листни зеленчуци, зеле, спанак, цвекло, ряпа, кресон и други.

Пресен лук, червена салата, целина и айсберг маруля, аспержи, копър, праз, бамя, зехтин, сушени плодове.

Брюкселско зеле, броколи, карфиол, савойско зеле.

Още по темата

Лют червен пипер, къри, черен пипер.

Препоръчителната дневна доза за витамин К, варира в зависимост от възрастта, пола и теглото.

Преди да приемете хранителни добавки се консултирайте с лекар. Здравословното и балансирано хранене може да осигури добри количества магнезий и витамин К за вашето тяло и добро здраве.

Снимки: istock

По материали от brightside.me