Здраве и красота

5 грешки при взимането на душ, които вредят

Повечето от нас ги правят

27.10.2017г. / 14 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Малцина биха се замислили, че правят грешки, докато си взимат душ. Има обаче много неща, които можем да объркаме в банята. Тези грешки влошават здравето на кожата. Ето кои са те:

1. Къпете се прекалено дълго.

Учените са изчислили, че повечето хора прекарват средно по 20 минути под душа. Горещата вода, която е любима на мнозина обаче нанася сериозни щети на кожата за толкова продължителен престой под нея. За да не се пресушава кожата ви, а и за да спестите излишен разход на вода, къпете се по 10 минути.

Ползите от студените душове през зимата

Ако трябва да сме точни, изследователите са изчислили, че за да се измиете добре са ви нужни само 7 минути.

2. Честа употреба на продукти и гелове, образуващи пяна.

Любима част от взимането на душ или вана е да си направите обемиста пяна, в която да се потопите. Тези продукти обаче в повечето случаи са прекалено изсушаващи кожата. Колкото по-често ги употребявате, толкова по-голям е рискът кожата ви да страда от раздразнения, обриви, зачервяване.

Пенливите продукти обикновено съдържат изсушаващи съставки, които отстраняват агресивно естествените масла на кожата. Това я прави податлива на инфекции, бактерии и раздразнения.

3. Използвате мокри или стари гъби за тяло.

Мокрите и захабени стари гъби за тяло са истински развъдник на бактерии, които отиват директно на кожата ви при употреба. Сменяйте гъбата на всеки 2-3 седмици и винаги ги използвайте, само ако са добре изсъхнали.

Какво знаем и какво не за измиващите лосиони?

Свързани статии

4. Бършете кожата енергично.

Това е голяма грешка, защото агресивното разтриване на кожата с хавлията може да предизвика раздразнения, обриви, сърбеж, кожни възпаления и инфекции. Вместо това просто попивайте излишната влага от кожата.

5. Използвате гореща вода.

Изследванията сочат, че оптималната температура, полезна за кожата, варира между 35 и 40 градуса. За съжаление, повечето хора се къпят с по-гореща вода, особено през зимата, за да се стоплят. Това обаче състарява кожата, извлича цялата влага от нея, прави я суха и податлива на инфекции и неразположения.

Коментирай
0 rate up comment 3 rate down comment
Sulio ( преди 6 години )
Това са пълни глупости и тотални измишльотини. 1. Въобще не са верни2. В такива статии винаги се цитира "изследователите от.... стинаха до извода публикуван в брой... на... че". Иначе излиза някой нещо казал на маса в кръчмата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар