Зехтинът е много полезен за здравето. Той е богат на макронутриенти, мастни киселини, витамини. Смята се за най-доброто средство в борбата със сърдечносъдовите заболявания.

Зехтинът помага не само на сърцето и кръвоносните съдове. Оказва се, че малко количество чист зехтин на ден, погълнат на гладно, действа много благоприятно на организма. Вижте как!

1. Прочиства дебелото черво.

Зехтинът предпазва дебелото черво от рак. Една супена лъжичка на гладно премахва токсините и регулира запека.

2. За красиви кожа, коса, нокти и здрави кости.

Зехтинът има множество ползи за кожата, косата, ноктите и костите. Ако пиете по една супена лъжица на гладно на ден ще забележите как косата става мека, лъскава, здрава и хидратирана. Растежът ѝ ще се ускори. Ноктите ще станат по-розови и здрави.

3 полезни алтернативи на зехтина

3. Детоксикира черния дроб.

За да прочистите черния дроб от токсини смесете 2 супени лъжички зехтин със сока от половин лимон. Разбъркайте сместа в чаша и я изпийте на гладно. Правете това всяка сутрин.

4. За отслабване.

Зехтинът съдържа много полезни мастни киселини, които регулират метаболизма и допринасят за дълготрайната ситост.

5. За повишаване на имунитета.

Мастните киселини в зехтина помагат и за подобряване имунните защити на организма. Те играят важна роля в регулацията на имунните реакции. Мастните киселини са и важна част от лечението и контролирането на автоимунните заболявания.

6. За здраво сърце.

По една лъжичка зехтин на гладно всеки ден помага за контролирането на лошия холестерол. Натрупванията от него запушват съдовете, правят стените им нееластични и затрудняват кръвообращението, а заедно с него и работата на сърцето.

Зехтин за здрави и дълги нокти

Още по темата

7. Потиска възпалението.

Проучване показва, че 3-4 лъжички зехтин на гладно на ден помагат за потискането на възпалението при автоимунни и ревматологични заболявания.

8. Контролира нивата на кръвната захар.

Зехтинът има свойството да намалява не само холестерола, но и нивата на глюкозата в кръвта. Това означава, че той е едновременно полезен както за панкреаса, така и за кръвоносните съдове.

9. Предпазва мозъка от увреждания.

Зехтинът предотвратява развитие на дегенеративни заболявания на мозъка, подобрява паметта и концентрацията. Тези свойства той дължи отново на мастните киселини и антиоксиданти в състава си, които се борят със свободните радикали. В допълнение помага и в борбата с депресията.