Здраве и красота

Навици, които увеличават риска от деменция и болестта на Алцхаймер

Внимавайте с начина си на хранене

05.12.2017г. / 14 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-коварните болести на нашето съвремие, срещу която все още не е открит лек е болестта на Алцхаймер. Медицинската общност често поставя акцент върху забавянето на прогресията на болестта на Алцхаймер с лекарства и терапия, но начинът на живот също оказва влияние върху здравето на мозъка и може да намали риска от деменция.

Какво е деменция?

Деменцията е общ термин за набор от симптоми, които са причинени от нарушения, засягащи мозъка.
Тя се характеризира с увреждане на поне две от тези психични функции:

  • Памет
  • Комуникация и език
  • Способност за съсредоточаване и внимание
  • Мотивиране и преценка
  • Визуално възприемане

Деменцията е прогресивно заболяване, което означава, че симптомите обикновено се влошават, тъй като повече мозъчни клетки се увреждат и в крайна сметка умират. Кои са навиците, които увеличават риска от деменция?

Откажете се от тютюнопушенето

Според проучване, тютюнопушенето може да увеличи риска от деменция и болестта на Алцхаймер. Учените смятат, че има взаимодействие между вредния навик и генотипа на APOEε4 в етиологията на болестта на Алцхаймер. Също така, тютюнопушенето допринася за оксидативния стрес и възпаление, което силно засяга мозъка.

Бъдете физически активни

Колко пъти седмично спортувате? Знаете ли, че редовната физическа активност е един от най-ефективните начини да се намали рискът от развитието на болестта на Алцхаймер. Хората, които се упражняват поне три пъти седмично в продължение на минимум 15 до 30 минути, са по-малко склонни да бъдат засегнати от болестта, дори ако в семейството си имат роднина с алцхаймер.

Физическите упражнения увеличават кръвообращението и кислородния цикъл в мозъка и помагат за предотвратяване на рискови фактори като диабет, високо кръвно налягане и други.

Ако имате високо кръвно налягане и разширени вени, правете това!

Поддържайте се социално активни

Според Rush Alzheimer’s Disease Centre в Чикаго, честото прекарване на време с други хора, може да намали когнитивния спад със 70%.

Хората са социални същества, а прекалената изолация може да навреди на мозъка ви. Ето защо е важно да прекарвате по-често време в приятна компания, но също така помислете за ново хоби, разнообразни курсове, обучения, нещо което ще ви бъде приятно, но ще упражнява и мисълта ви.

Внимавайте с приема на алкохол

Консумацията на твърде много алкохол може да причини алкохолна деменция. Също така за хората употребяващи алкохолни напитки в не умерени количества и често, рискът от болестта на Алцхаймер и съдова деменция се увеличава.

Как да разпознаем витаминния дефицит?

Упражнение на мозъка

Различни проучвания установяват, че стимулирането на мозъка намалява шансовете за развитие на деменция. Има много различни начини, по които можете да стимулирате мозъка. Можете да научите нов език, да четете книги, да играете настолни игри, да решавате ребуси, да се научите да свирите на музикален инструмент.

Свързани статии

Предизвикайте мисълта си, всички тези упражнения за мозъка ще помогнат за насърчаване на растежа на нови мозъчни клетки и връзките между тях.

Яжте храни, богати на антиоксиданти

Храната, която консумираме ежедневно може да има отношение към здравето на мозъка. Ето защо е важно да обърнете внимание на хранителния си режим и да редуцирате до минимум приема на преработени храни. Балансирайте и консумацията на червено месо, масло, маргарин, сирене. Добавете повече плодове, зеленчуци, ядки и семена, зехтин и тъмен шоколад.

Не на последно място по важност, осигурете си достатъчно часове сън и не допускайте дефицит на витамин D.

 

Коментирай