Здраве и красота

Как да използвате кориандър за млада и здрава кожа?

Билката стимулира синтеза на колаген

12.12.2017г. / 06 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-често използваните подправки в кулинарията е кориандърът. Само няколко листенца от него са достатъчни, за да направят вкуса на ястията по-интензивен, богат, завършен. Както повечето зелени билки, така и кориандърът има редица ползи за здравето и по-специално за красотата на кожата ни.

Вижте 4 начина да се възползвате от неговите незаменими качества за по-красива и здрава кожа.

При уморена кожа

Кориандърът е с високо съдържание на витамин С – мощен антиоксидант, който се свързва с младостта на кожата. Витамин С спомага за борбата със свободните радикали, които са водеща причина за увреждане на кожата, тъй като те могат да разрушат колагена и еластина.

Ако забележите, че кожата ви изглежда уморена и вяла, значи се нуждае точно от тази маска за лице.

Необходими съставки:

  • 2 – 3 стръка кориандър
  • 1 супена лъжица алое вера
  • 1 супена лъжица кисело мляко
  • 1 чаена лъжичка мед

Нарежете на ситно кориандъра и го комбинирайте с останалите съставки. Нанесете получената смес върху почистено лице и шия. Оставете да действа 15-20 минути и изплакнете с хладка вода. Ако е необходимо завършете с овлажняващ крем.

Натурални лекове при екзема

При черни точки

Витамин С в кориандъра спира окисляването на себума, отделян от кожата, което значително улеснява третирането на този кожен проблем. За да подобрите състоянието на кожата си комбинирайте пресен сок от кориандър с лимонов сок.

Нанесете получената смес върху проблемните зони и оставете да изсъхне. След това изплакнете с хладка вода. Правете тази грижа през ден, а ако забележите, че кожата ви е по-чувствителна към комбинацията, разредете нанасянето ѝ.

Храни, потискащи симптомите на акне (галерия)

Ако страдате от акне

След черните точки, акнето е другият кожен дефект, който може да се окаже упорит за третиране. За щастие зелената подправка има мощни противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични свойства, които се борят с микробите причинители на акне и успокояват възпалените зони на кожата ви.

За да си направите лосион с кориандър кипнете 300 мл вода. Прибавете към нея няколко нарязани стръка кориандър, чаена лъжичка сушена лайка и чаена лъжичка лимонова трева, която може да замените с магданоз. Оставете билките да се запарят за 20-30 минути. След това с памучен тампон нанесете от охладената смес върху почистено лице. След като изсъхне може да изплакнете с хладка вода.

Правете тази грижа всеки ден или през ден.

Свързани статии

При бръчки по кожата

С времето кожата ни губи способността си да произвежда колаген и в резултат започва да губи своята еластичност, плътност, появяват се и фини линии. Витамин С, съдържащ се в кориандъра, стимулира кожата да синтезира колаген. За да запазите младостта си за по-дълго време правете един или два пъти седмично маска с кориандър.

Ще ви бъде необходимо:

  • 2-3 стръка кориандър
  • 2 белтъка
  • 1 супена лъжица овесени ядки

Всички съставки се комбинират в кухненски блендер до получаването на хомогенна смес. Маската се нанася върху почистена кожа. След 15 минути може да изплакнете с хладка вода и ако е необходимо да нанесете овлажняващ крем.

Снимка: istock

Коментирай