Здраве и красота

Скрити сигнали, че бъбреците не работят правилно

Кои са симптомите на бъбречна дисфункция

17.01.2018г. / 06 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато бъбреците не работят добре, токсините не могат да се извеждат нормално от тялото и остават в кръвта. Много области от ежедневието биват засегнати, цялостното усещане на човек се променя към по-лошо, налице са редица трудности и дискомфорти.

Тялото се опитва да даде знаци, че нещо в него не работи правилно. Ето кои са сигналите, че бъбреците не работят добре.

Смущения в съня
На пръв поглед този симптом изглежда сякаш няма нищо общо с бъбреците. Обикновено безсънието първоначално се свързва със стрес и повишена нервност. При проблеми с бъбреците смущенията в съня са причинени от насищането на кръвта с токсини.

10 навика, с които съсипваме бъбреците си

Главоболие, умора, цялостна слабост
Здравите и нормално работещи бъбреци трансформират витамин D в ресурс, който прави костите и ставите по-здрави. Благодарение на бъбреците се произвежда и хормонът еритропоетин. Този хормон играе важна роля в образуването на червени кръвни клетки в организма. Те доставят кислород и хранителни вещества до всяко негово кътче. Увредените бъбреци са затруднени в изпълнението на този процес като в резултат се появяват чести главоболия, умора и слабост.

Сърбеж, суха кожа
Дължат се отново на натрупваните токсини и отпадни вещества в кръвта.

Лош дъх и металически вкус в устата
Когато отпадните вещества се натрупат в кръвта се появява лош дъх и метален вкус в устата. Може да повлияе цялостно на апетита и храненето, както и на извеждането на токсините от тялото.

Задух
Има връзка между функцията на бъбреците и затрудненото дишане. Задухът се причинява заради повишеното количество излишни течности в организма, натрупани заради бъбречната дисфункция. Второ, анемията, причинена от бъбречното заболяване, понижава кислорода в кръвта и човек се чувства сякаш не му достига въздух.

Как да съхраним бъбреците си?

Подути глезени, пръсти, крайници
Заради неспособността на бъбреците да извеждат излишните течности от организма се появява подуване по крайниците.

Болки в кръста
Ако бъбреците са болни, кръстът също може да ви боли. Бъбреците са разположени малко под ребрата и гръдния кош в задната част на тялото. Болката при възпалени или зле работещи бъбреци се локализира в кръста, гърба, а може и да преминава към предната част в корема.

Подпухнали очи
Освен че се натрупват излишни течности в тялото, в урината се отделя и белтък, който причинява подуване в областта около и под очите.

Високо кръвно налягане
Бъбреците играят съществена роля в поддържане баланса на кръвното налягане в организма. При бъбречно заболяване или дисфункция кръвното се повишава.

Коментирай