Здраве и красота

Тревожни сигнали, че сте в риск от диабет

Предиабетът има своите симптоми

19.01.2018г. / 10 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Схващането, че ако сте болни от нещо, ще усетите навреме симптомите, е широко разпространено. За съжаление, невинаги е така. Някои заболявания, като диабетът, имат куп скрити симптоми, които пречат на ранното диагностициране на състоянието.

Също така много хора не подозират, че са в риск от диабет. Предиабетното състояние има множество симптоми, които ако бъдат регистрирани навреме, могат да помогнат за предотвратяването на същинския диабет.

Кои са тези симптоми?

Косвени симптоми на диабет

Трупане на килограми

Наддаването на тегло невинаги е предизвикано само от прекаляването с десертите и тестените изделия. Хората в риск от диабет трупат мастна тъкан в областта на корема и талията. Тя е основен рисков фактор, упражняващ стрес върху панкреаса. Недостатъчното производство на инсулин от негова страна води до диабет.

Промени в кожата

При предиабета обикновено не се наблюдават промени в кожата, но в някои случаи не е така. Възможни са по-леки варианти на симптоми, свързани с диабета като изменения в цвета, пигментацията на кожата, както и поява на сърбеж и кожни раздразнения.

При някои пациенти с инсулинова резистентност се наблюдава потъмняване на кожата под мишниците.

Прекалявате със сладкото

Консумацията на сладкиши сама по себе си не е задължителна предпоставка за развитие на диабет, но е много вероятно да изтощите панкреаса си, ако прекалявате с въглехидратите. Не само сладкишите са потенциално опасни в случая, а и макаронените изделия, хлябът, тестените продукти, оризът, всички бързоусвояеми въглехидрати.

6 супер полезни въглехидрати при диабет

Свързани статии

Рядко се движите

Нямате сили, липсват ви желание и енергия да се движите повече. Това може да е сигнал за предиабетно състояние. Липсата на движение ви поставя и в още един омагьосан кръг – то само по себе си е предпоставка за отключване на захарна болест. Заседналият начин на живот може да доведе и до други тежки здравословни състояния. Енергичната разходка по 20 минути на ден може да намали този риск.

Надхвърлили сте 45

За съжаление, възрастта също е фактор при отключване на предиабет и диабет. След 45-годишна възраст рискът от предиабет се увеличава, а в по-късен етап е възможно да настъпи и диабет, ако не бъдат взети необходимите медицински мерки, както и такива, свързани с промени в начина на живот.

Коментирай