Здраве и красота

Скрити симптоми на анемия, за които не подозирате

Някои от тях доста странни

06.03.2018г. / 12 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Анемията представлява състояние, при което в кръвта няма достатъчно здрави червени кръвни клетки (еритроцити), които да доставят необходимия кислород до всички органи и системи в тялото.

Милиони хора по света страдат от различни форми на анемия. Повечето от тях са придобити на по-късен етап в живота вследствие на бедна на желязо и витамин В12 храна, веган диета или по други свързани със средата причини.

При някои хора анемията е вродена. Хора със заболявания като таласемия и сърповидно-клетъчна анемия се раждат анемични, което има специфични последици за развитието.

Леките придобити форми на анемията имат своите скрити симптоми. Много хора не знаят, че страдат от това състояние.

Кои са признаците на анемия?

Задух и замаяност 

Задухът в случая представлява не затруднено дишане, а поемането на въздух сякаш не засища нуждите на тъканите. От това произтича постоянно усещане за замаяност. Някои пациенти оприличават състоянието си като „риба на сухо“, тоест дишат, но не поемат достатъчно кислород.

Храни за бременни, богати на желязо

Без достатъчно желязо и витамин В12 организмът не може да произвежда необходимото количество хемоглобин, който има задачата да транспортира кислорода чрез еритроцитите. Той позволява и на клетките да се свързват с кислорода.

Когато няма достатъчно кислород в тялото, резултатът е задух и усещане за замайване.

Силна умора

Умората се причинява от същия процес, предполагащ недостиг на кислород. Органите и тъканите не се захранват с достатъчно кислород, което предполага затруднения в метаболитните процеси вътре в тях и освобождаването на енергия.

Бледа прозрачна кожа

Ако желязото в тялото е по-малко, червените кръвни клетки също са по-малко и по-бледи. Тъй като червеният цвят се дължи на богатото наличие на желязо, при дефицитът му кожата избледнява и изглежда като восъчна.

Зъзнене

Затрудненото освобождаване на енергия и липсата на достатъчно кислород предизвикват усещане за студ без реално атмосферните условия да са студени.

Свързани статии

Храни за жени, страдащи от анемия

Усещане за болка в гръдния кош

Когато броят на здравите и пълноценни червени кръвни клетки в тялото е намален, сърцето се затруднява в изпълнението на функциите си. В резултат могат да се появят пробождащи болки в гръдния кош. Този симптом не е за неглижиране, защото може да доведе до по-сериозен сърдечен проблем.

Веган диета

Бедната на животински протеини диета често води до дефицит на желязо и витамин В12. Растителните източници на тези вещества са добър начин за заместване, но не са пълен еквивалент на животинските.

Апетит за кубчета лед

Един от най-необичайните симптоми на анемия е апетитът към странни неща като ледени кубчета, сода за хляб, восък, дървен молив или дори мазилка за стена. Въпреки че някои от изброените неща не са храни, организмът някак инстинктивно кара човек да се насочи към тях.

Отговорът е прост. Те са богати на голямо количество минерали, от които тялото има жизнена нужда.

Коментирай