Здраве и красота

Какви рискове крие ранното идване на менструацията?

Когато цикълът дойде преди 12-годишна възраст са налице някои опасности

13.03.2018г. / 12 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Идването на първия цикъл е стресов момент за момичетата. Промените в тялото са шокиращи, а адаптацията невинаги е лесна.

Първата менструация се появява в различен момент при различните момиченца. При някои обаче тя настъпва твърде рано – преди 12-годишна възраст. Съществуват немалко случаи, в които половото съзряване настъпва дори на 10 и 11 години.

Защо сексът по време на менструация е полезен?

Редица изследвания, проведени от учени по цял свят, констатират различни здравословни рискове вследствие на първата атака на естрогена в момичешкото тяло.

Естрогенът е женски полов хормон, чието натрупване в организма, най-вече в ранна детска възраст, може да доведе до значително увеличен риск от поява на някои заболявания или ранна менопауза.

Какви рискове точно крие появата на менструацията преди дванадесетата година?

Рак на гърдата

Екстремното насищане на организма с естроген преди да е укрепнал достатъчно, води до силно влияние на редица тъкани в тялото, включително функционалната тъкан на млечната жлеза.

Изследванията показват, че момичетата, получили първия си цикъл преди 12 години имат до 50% по-висок риск да развият рак на гърдата за разлика от момичетата, чийто цикъл се е появил за първи път на 16 години.

Ранна менопауза

Изследване, публикувано в Human Reproduction през 2017 година открива, че появата на менструация преди 11-годишна възраст води до 80% по-висок риск от ранна менопауза преди 40-годишна възраст, и с 30% по-висок риск от навлизане в климактериум в диапазона от 40 до 44 години.

Сърдечни заболявания

Скорошно изследване от 2018 година, публикувано в списание Heart констатира, че ранният цикъл предполага с до 10% по-висок риск от развитие на сърдечносъдови заболявания в живота, пише womenshealthmag.

Остеопороза 

Високите нива на естроген в детска възраст при момичетата крият риск и от развитие на остеопороза в предменопауза и менопауза.

Какво може да предизвика ранна менопауза?

Рак на яйчниците 

Проучване, публикувано в International Journal of Cancer констатира, че при ранно настъпване на менструацията жените са склонни да развият рак на яйчниците в смущаващите 51% от случаите. Това е наистина голям и плашещ процент.

Диабет

Изследване, проведено върху 13 308 жени и публикувано в Diabetologia потвърждава още една смущаваща статистика. Жените, получили твърде рано първия си цикъл, са два пъти по-склонни да развият диабет тип 2. 

Безплодие 

Не стига, че е налице сериозен риск от ранна менопауза при момичетата, съзрели рано, а съществува и опасност от безплодие и трудности в зачеването. Тази опасност се дължи на факта, че яйчниците твърде рано започват да се изтощават и да губят способността си да отделят годни яйцеклетки.

Коментирай
Свободно време