Здраве и красота

Странични ефекти на маслото от мащерка

Как един полезен натурален продукт може да бъде опасен

15.04.2018г. / 06 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Маслото от мащерка има много полезни свойства. То се добива чрез парна дестилация на листата на растението. Има много приложения както в народната медицина, така и в кулинарията. Използва се като натурален лек от векове.

Маслото от мащерка обаче има и своите странични ефекти като дразнене на кожата, алергични реакции, екзема, рискове при бременност.

Преди да предприемете някаква терапия с масло от мащерка трябва да знаете, че са възможни някои нежелани странични ефекти. Някои хора страдат от стомашни разстройства, алергични реакции, кожни възпаления и потенциални рискове по време на бременност, хормонални проблеми.

Страничните ефекти от климатиците

Заради тези странични ефекти употребата на масло от мащерка трябва да бъде внимателна и по преценка.

Не само етеричното масло от мащерка има възможни опасни странични действия. И някои други иначе полезни масла могат да предизвикат дразнения.

Кои са страничните ефекти от маслото от мащерка?

Алергични реакции

Алергиите към мащерката не са необичайни за хората, които страдат от алергия към растения от семейството на мащерката – босилек, розмарин, градински чай, лавандула.

Алергичните реакции, които маслото от мащерка може да предизвика се проявяват с повръщане, диария, гадене, стомашни разстройства и болки, когато маслото бъде погълнато.

Ако се прилага по кожата може да се появяват сърбеж, дразнене, зачервяване, парене.

Дразнене по кожата

Чувствителните към масло от мащерка могат да получат уртикария, придружена с характерните за нея симптоми – силен неистов сърбеж, подуване, зачервяване, ситни пъпчици.

5 неприятни странични ефекта на бременността

Бременност

Едно от полезните свойства на мащерката е, че стимулира и регулира менструацията. За бременните жени обаче това може да се окаже опасно, защото може да предизвика кървене и маточни контракции. Възможен е повишен риск от спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Кръвно налягане

Тъй като маслото от мащерка може да увеличи кръвния поток и да стимулира кръвообращението, е възможно да се повиши и кръвното налягане. Ето защо хора, предразположени към повишаване на стойностите му, както и диагностицирани хипертоници не трябва да ползват масло от мащерка или ако го правят, това да е с повишено внимание.

Тези странични ефекти са сред най-често срещаните. В по-редки случаи са възможни още анемия, диабет, промени в настроението, тревожност, ниска енергия, лошо кръвообращение, нисък имунитет, хормонален дисбаланс, подагра, главоболие, артрит, нередовен цикъл.

Коментирай