Здраве и красота

Сутрешни навици, от които пълнеем

Не започвате деня с чаша вода

11.05.2018г. / 11 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че закуската е първото и най-важно хранене за деня. Известно ни е, че нейното пропускане крие риск от нежелано наддаване на тегло. Но кои други сутрешни навици могат да увеличат обиколката на талията ни?

Прекалено много кафе и недостатъчно вода

Как започвате деня си, вероятно с голяма чаша кафе? Според специалисти по хранене, човек се нуждае от повече вода, особено сутрин. Тялото се е дехидратирало през нощта и след сън трябва да го хидратираме.

Също така водата ще помогне да задвижим метаболизма си и да елиминираме голяма част от токсините в червата. Чаша вода ще помогне и на перисталтиката, което ще намали и риска от запек.

Неподходяща закуска

Какви храни включва закуската ви? Банички, тестени закуски, сандвичи, корнфлейкс? Всички тези храни съдържат голямо количество сол, захари, трансмазнини, повлияващи нивата на кръвната захар, които обикновено сутрин са по-високи.

Високата кръвна захар може да доведе до покачване на инсулина, да провокира апетита ви през целия ден и да продължите да се храните нездравословно и в по-големи порции.

Най-вредните храни за закуска

Малко слънчева светлина

Знаете ли, че недостатъчното излагане на пряка слънчева светлина може да доведе до увеличаване на теглото? Изследвания показват, че UV лъчите от слънцето в сутрешните часове осигуряват на тялото енергия, като същевременно увеличават метаболитната активност.

Учените смятат също така, че хората, които по-често се излагат на слънце, имат по-малка телесна маса, отколкото тези, които прекарват целия ден в затворено помещение. Ето защо опитайте всяка сутрин да излизате на терасата за 10-15 или повече минути в слънчевите дни.

Здравословни закуски при високо кръвно

Оскъдна закуска

Един от най-лошите навици, който може да повлияе на теглото ви е да си правите закуска, която е с ниско съдържание на хранителни вещества. Вашата идеална закуска трябва да съдържа между 500 и 600 калории и да включва хранителни вещества като въглехидрати, протеини, антиоксиданти, здравословни мазнини, витамини и минерали. Тези хранителни вещества ще ви помогнат да намалите теглото си.

Свързани статии

Закусвате твърде късно

Късният прием на закуска също може да предизвика покачване на телесното тегло, тъй като тялото ви се нуждае от енергия, за да активира функциите си. В допълнение, стомахът ви се чувства празен, което може да доведе до редица неразположения и да увеличи риска от гастрит.

Не консумирате протеини 

Закуската с високо съдържание на белтъчини ще ви осигури ситост до обяд. Според проучвания, консумирането на протеини на закуска е свързано с по-малко натрупване на мазнини. Ето защо може да включите на закуска яйца, извара, обезсолено сирене, мляко, чисто месо, но избягвайте пърженето на тези продукти.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати