Здраве и красота

Как емоциите разрушават тялото ни

Съкращават продължителността на живота ни

28.05.2018г. / 10 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

„Всяка минута, в която си ядосан, губиш 60 секунди щастие.“ Ралф Уолдо Емерсън 

Мъдра мисъл, която трябва да си напомняме по-често. Щастието и доброто здраве вървят ръка за ръка. Когато изпитваме положителни емоции, имаме положителна нагласа към живота сърцето ни е по-здраво, имунитетът се подобрява.

Така например, когато сте влюбени, вероятно сте забелязали, че сърдечният ви ритъм е учестен. Това се дължи на стимулирането на адреналина и норепинефрина. В същото време окситоцинът, „хормонът на любовта“, ви кара да се чувствате щастливи, уверени. Казват, че хората, които имат брак, живеят по-дълго от необвързаните.

Не в положителен план въздействат отрицателните емоции. Те винаги имат разрушителен ефект. Бавно, но сигурно ни вредят, вижте как.

Гняв и тревожност

Гневът се свързва с негодувание, раздразнителност и ярост. Той може да ни донесе от главоболие и безсъние, до проблеми с храносмилането, кожни проблеми и дори сърдечен удар или инсулт.

8 стъпки за по-малко стрес всеки ден

Депресия

Депресията винаги се усеща като емоционална болка. Това състояние увеличава риска от редица заболявания и отслабва имунната система. Хората в депресия имат проблеми със съня, паметта, взимането на решения. Стресът и депресията увеличават риска от инфаркт.

Чувството за отвращение 

Чувството за отвращение от нещо или някого е емоция, която трудно контролираме. Тази отрицателна емоция напомня за себе си, когато не харесваме колега, личност, която ни кара да се чувстваме неприятно. За разлика от други емоции като страх и гняв, които ускоряват сърцето ви, отвращението кара сърцето да се забави. Възможно е да усетите гадене, стомашни неразположения.

Това се случва, защото антипатията, предизвикана от отвращение, има много от същите физиологични ефекти, които вредят на храносмилателната система.

5 положителни промени, които се случват, когато отслабвате

Срам

В случаи, когато човек изпитва силен срам и той се задържи във времето, това не само е причина за губене на самочувствие, но той сякаш завладява личността. Тялото синтезира големи количества кортизол – първичния хормон на стрес, което може да доведе до ускорен сърдечен ритъм и свиване на артериите.

Свързани статии

Гордост и презрение

Всеки познава поне по една личност, която е неоснователно горделива, надменна. Това винаги е съпроводено с негативни мисли за другите хора, заедно с чувството, че няма никой по-добър от въпросната личност. Той или тя никога не признават грешките си, не искат извинение. Е, знайте, че тези хора вероятно често страдат от стомашни киселини и болки, високо кръвно налягане.

Ревност

Ревността в малки количества не вреди? Какво всъщност е тя? Несигурност в себе си, в половинката, страх от загубата на любим... Ревността не само руши връзките, но стресът, който причинява ускорява сърдечния ритъм и повишава кръвното налягане. Ревнивците почти винаги имат проблеми с апетита, проблеми с килограмите, липса на сън, стомашни проблеми.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време