Както всеки начин на хранене, така и веган диетата, която някои хора предприемат като свой начин на живот, има своите позитиви и негативи.

Когато започнете да се храните изцяло като веган, в тялото настъпват някои сериозни промени, които няма как да не забележите.

Може да отслабнете 

Растителните храни, богати на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти помагат за ускоряване на метаболизма. Изключването на животинските мазнини и протеини кара организма да редуцира натрупаните излишни килограми.

Рискове за здравето при вегетарианска диета

Може да ви се ходи често до тоалетната 

Диетата, богата на фибри и главно растителни храни прочиства пикочните пътища и премахва бактериите. Този процес има диуретичен ефект и предизвиква чести позиви за уриниране.

Може да огладнявате бързо 

Растителната диета е богата предимно на фибри, въглехидрати, витамини и минерали, но е по-бедна на протеини и мазнини. Заради това може да изпитвате глад много по-често, отколкото ако се храните с месни и млечни протеини и мазнини.

Може да получите газове 

Обработката на фибрите е труден и тежък процес за червата, заради което може да се образуват газове и подуване.

Бактериите в червата ще се променят 

Чревната флора се променя в зависимост от това каква диета следваме. Ако в продължителен период от време наблягате единствено на растителните храни е съвсем нормално видът на бактериите да се промени, за да се улесни процесът на храносмилане.

Съвети за отслабване от вегетарианци

Прилив на енергия 

Бързите въглехидрати и захарите, както и шоколадът дават бърз прилив на енергия. В началото, когато преминете на веган диета ще усещате известно изтощение, защото в менюто ви няма да ги има месните протеини и мазнини, както и бързите въглехидрати. Постепенно организмът свиква с приема единствено на полезни фибри, минерали, витамини и повишава естествените си енергийни запаси.

Още по темата

Но може и да напълнеете 

Веган не означава автоматично полезен начин на хранене. Ако наблягате на тестените изделия и преработените веган продукти, подсладители, обработени захари и мазнини, няма да отслабнете, напротив.

Рискът от някои заболявания намалява 

Една от ползите за организма от веган диетата е, че намалява риска от сърдечносъдови заболявания, рак, диабет. Това е така благодарение на фитонутриентите и антиоксидантите в натуралните растителни храни.

Може да страдате от хранителни дефицити 

От друга страна, консумацията единствено на растителни храни може да лиши организма ви от жизненоважни хранителни елементи, от които клетките и тъканите имат огромна нужда. Сред потенциалните дефицити са витамин В12, желязо, цинк, калций, витамин D, срещащ се в яйцата и рибата.