Здраве и красота

Промени в тялото, които настъпват при веган диета

Някои са положителни, други отрицателни

11.07.2018г. / 13 43ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Както всеки начин на хранене, така и веган диетата, която някои хора предприемат като свой начин на живот, има своите позитиви и негативи.

Когато започнете да се храните изцяло като веган, в тялото настъпват някои сериозни промени, които няма как да не забележите.

Може да отслабнете 

Растителните храни, богати на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти помагат за ускоряване на метаболизма. Изключването на животинските мазнини и протеини кара организма да редуцира натрупаните излишни килограми.

Рискове за здравето при вегетарианска диета

Може да ви се ходи често до тоалетната 

Диетата, богата на фибри и главно растителни храни прочиства пикочните пътища и премахва бактериите. Този процес има диуретичен ефект и предизвиква чести позиви за уриниране.

Може да огладнявате бързо 

Растителната диета е богата предимно на фибри, въглехидрати, витамини и минерали, но е по-бедна на протеини и мазнини. Заради това може да изпитвате глад много по-често, отколкото ако се храните с месни и млечни протеини и мазнини.

Може да получите газове 

Обработката на фибрите е труден и тежък процес за червата, заради което може да се образуват газове и подуване.

Бактериите в червата ще се променят 

Чревната флора се променя в зависимост от това каква диета следваме. Ако в продължителен период от време наблягате единствено на растителните храни е съвсем нормално видът на бактериите да се промени, за да се улесни процесът на храносмилане.

Съвети за отслабване от вегетарианци

Прилив на енергия 

Бързите въглехидрати и захарите, както и шоколадът дават бърз прилив на енергия. В началото, когато преминете на веган диета ще усещате известно изтощение, защото в менюто ви няма да ги има месните протеини и мазнини, както и бързите въглехидрати. Постепенно организмът свиква с приема единствено на полезни фибри, минерали, витамини и повишава естествените си енергийни запаси.

Свързани статии

Но може и да напълнеете 

Веган не означава автоматично полезен начин на хранене. Ако наблягате на тестените изделия и преработените веган продукти, подсладители, обработени захари и мазнини, няма да отслабнете, напротив.

Рискът от някои заболявания намалява 

Една от ползите за организма от веган диетата е, че намалява риска от сърдечносъдови заболявания, рак, диабет. Това е така благодарение на фитонутриентите и антиоксидантите в натуралните растителни храни.

Може да страдате от хранителни дефицити 

От друга страна, консумацията единствено на растителни храни може да лиши организма ви от жизненоважни хранителни елементи, от които клетките и тъканите имат огромна нужда. Сред потенциалните дефицити са витамин В12, желязо, цинк, калций, витамин D, срещащ се в яйцата и рибата.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Стоян ( преди 3 години )
Дефицити винаги може да има, ако не се консумира качествена храна. Незвисимо дали е от животно или растителна.Разбира се, трябвало е да се отбележи в статията и основната идея на Веганизмът, и тя е да се сведе до минимум експлоатацията и страданието на живтоните. Едно от най-големите предимства е че, тогава живеем живот подкрепен от по-голяма хармония между нас и околния свят.Месото в чинията не е дошло по магически начин там и е важно да знаем, че когато консумираме чуждо тяло, причиняваме голям стрес и застой на нашето енергийно тяло(както и физическото) и занавяме духовното си развитие. На всичкото отгоре, когато консумираме месо, увеличаваме шансовете да привлчем нещастия в живота си, поради причини, за които и сами можете да се досетите. Дерзайте и знайте, че можем без много неща, но без любов сме изгубени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
. ( преди 5 години )
Изключая това за витамин Б12, което е истина, всичко останало за дефицитите е ПЪЛНА ГЛУПОСТ! Витамин Б12 обаче се предлага и като хранителна добавка, а също така се натрупва в организма и при основно месно хранене го има в доста големи резерви, тъй чеее. Проверявайте си инфото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар