Здраве и красота

Признаци, че сте в риск от ранна менопауза

Кои са факторите

18.04.2022г. / 19 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дори все още да не сте започнали да изпитвате горещи вълни и изпотяване посред зима, има някои фактори, които повишават риска от ранно навлизане в менопауза. Промените започват много по-рано от същинското преминаване към този етап от живота на жената.

Кои са рисковите фактори и признаци, че има вероятност да навлезете по-рано в менопауза?

Майка ви е имала ранна менопауза 

Гените си казват думата. Ако вашата майка или баба са преминали през ранна менопауза, вероятността да се случи и при вас достига до 51%, според изследване на national Institute on Aging, цитирано от rd.com. 

Етерични масла при менопауза

Претърпели сте операция на матката или яйчниците 

Детеродните органи на жената са отговорни за освобождаването на важни хормони, свързани с функциите на женския организъм. Когато тези органи са увредени, частично или изцяло премахнати по някакви причини, вероятността да настъпи ранна менопауза е по-голяма.

Пушите 

Пушачките страдат по-често от този проблем. Ако живеете с човек, който пуши в дома ви, рискът от ранна менопауза също нараства.

Имате затруднения в зачеването 

Диагностицирани сте със синдром на поликистозните яйчници, били сте на хормонална заместителна терапия или стимулация на фертилитета. Всички тези фактори кара яйчниците да произвеждат по-малко годни яйцеклетки, което ви кара да изпитвате затруднения в зачеването.

Прекалено сте слаба

Жените с поднормено тегло са в риск от ранна менопауза повече, отколкото жените с наднормено. Естрогенът се складира в мастната тъкан, което означава, че жените с няколко излишни килограма имат по-голям запас от важния хормон.

Прекалено слабите жени нямат никакви запаси от естроген, което повишава риска от ранна менопауза.

Лекувани сте от рак

Ранната менопауза може да се окаже следствие от лечение за рак, химиотерапия или лъчетерапия. Много често този вид лечение уврежда тъканите на яйчниците, в резултат на което те спират да произвеждат хормони.

Ранни симптоми на менопауза

Свързани статии

Имате автоимунно заболяване 

Без значение дали страдате от заболяване на щитовидната жлеза, лупус, ревматоиден артрит, болестта на Адисон или друго автоимунно заболяване, рискът от ранна менопауза е налице. Това е така, защото имунната система атакува клетките на собствения си организъм, което повлиява негативно и тъканите на матката и яйчниците, както и производството на женски полови хормони.

Имате повишени нива на стрес 

Трудно е да се предпазим от стреса. Всички го изпитваме. Но жените, страдащи от хронично високи нива на стрес имат повишен риск от ранна менопауза.

Скорошно проучване от Университета в Сан Франциско, Калифорния, показва, че стресът може да изиграе ключова роля в навлизането в ранна менопауза при жените. Добрата новина е, че както стресът, така и наднорменото тегло и пушенето са фактори, които могат да бъдат елиминирани, макар и трудно.

Коментирай