Здраве и красота

Ракът на маточната шийка убива по една българка всеки ден

Каква е най-добрата профилактика и как да се предпазим

11.07.2018г. / 13 09ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

На 10 юли 2018 г. в София се проведе пресконференция на тема „Митове и истини за секса и възрастта“, която е второто събитие от инициативата „Имунотерапията: от превенция до лечение“. Тя се организира от MSD и има за цел да представи актуална информация за лечението на онкологичните, инфекциозните и ваксинопредотвратими заболявания, както и за напредъка на съвременните имунотерапии.

Проф. д-р Стефан Ковачев, началник на Клиника по обща и онкологична гинекология, ВМА, предостави актуални данни за заболяванията, причинявани от човешки папилома вирус (HPV).

Според статистиката ракът на шийката на матката е вторият най-често срещан рак при жените на възраст 15-59 г. в България, след рака на гърдата.

Всеки ден в България от коварното заболяване умира по 1 жена. Ежегодно у нас се диагностицират 1254 случая с рак на маточната шийка, като почти 100% от тях са причинени от HPV вирус, стана ясно от думите на специалиста. Той допълни, че HPV вирусът е най-често срещаната полово предавана инфекция, но това не е единственият начин за заразяване, защото може да стане и при директен допир на кожа или на лигавица.

>> 10 симптома на рак на шийката на матката <<

Професор Ковачев обясни, че презервативите не изключват заразяване с вируса, тъй като могат да предпазят повече предразположен към инфекцията мъж, отколкото предразположена към инфекцията жена. Редовната употреба на кондоми от мъже, може да има предпазващ ефект до 80% срещу развитие на рак на шийката на матката при техни моногамни партньори.

Най-добрата профилактика срещу рак на маточната шийка включва ваксинация преди началото на полов живот и редовни профилактични прегледи след започване на сексуални контакти, категоричен е проф. Ковачев. Според него най-ефективният преглед, който може да гарантира, че жената е здрава, включва три компонента – цитологично изследване (цитонамазка), колпоскопия и HPV тест.

Важно е да се знае, че освен от рак на маточната шийка, ваксинацията срещу HPV може да защити мъжете и жените и от други видове рак (анален рак), както и от други заболявания (генитални брадавици, генитални и анални лезии), причинявани от човешкия папиломавирус, допълни проф. Ковачев.

Сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев коментира връзката между HPV и полово предавани болести. Той изтъкна необходимостта от превенция и по-добра здравна и сексуална култура. Според него сексуалната култура на българина основно е ориентирана към семейните ценности с традиционен патриархален акцент.

Отсъствието на системна сексуална образованост личи в публичния дебат, смята доц. Бостанджиев. Пример за това е паниката около понятието „джендър“, както и от политическата злоупотреба със сексуалната тематика.

Добрата сексуална култура при подрастващите е свързана с развитието на две ключови умения, обясни сексологът. Това е емоционалната компетентност (емоционална чувствителност, себерегулация, емпатия) и умението да се изграждат партньорски взаимоотношения, които включват отговорно сексуално поведение и безопасен секс.

Според него семейството и личният пример на родителите имат най-голямо значение за възпитаването на тези качества, следвани от важната роля на училището и институциите.

Доц. Бостанджиев допълни, че от голямо значение за здравословното ни състояние е да се чувстваме щастливи, обичани, подкрепяни, тъй като все повече проучвания в областта доказват, че позитивните емоции и усещания подсилват и укрепват имунната система.

Коментирай