Здраве и красота

8 ползи от консумацията на цикория

Подпомага храносмилането

31.07.2018г. / 12 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Цикорията е ядливо тревисто растение, от което се правят чай и кафе, използва се за пресни салати, както и в готвени ястия. 

Това невероятно растение има редица полезни свойства, подобряващи цялостното здраве. 

Цикорията е богат източник на витамините А, В6, С, Е и К. В нея се съдържат още минералите калций, манган, магнезий, цинк, калий, желязо, фолиева киселина. Освен това е много наситена с фибри. 

5 ползи за косата от бадемовото масло

Кои са основните ползи за здравето от цикорията?

Подпомага храносмилането

Фибрите в цикорията улесняват работата на червата. Една от съставките ѝ е инулинът, който е естествен пребиотик, подобряващ състоянието на чревната флора. Консумацията на цикория стимулира секрецията на важни храносмилателни ензими, които намаляват рефлукса и проблемите със стомаха и червата. 

Намалява сърдечносъдовия риск 

Инулинът е полезен не само за храносмилателната система, но и за сърдечносъдовата. Той намалява лошия холестерол, а заедно с него и риска от инфаркт и инсулт. Това активно вещество има свойството и да разрежда кръвта като по този начин предпазва от тромби. 

Ефективен в превенцията на рак

Цикорията е много богата на антиоксиданти, заради което се смята, че е полезна и в превенцията на образуване на туморни клетки. 

Намалява болките при артрит 

Цикорията има противовъзпалителен ефект и успешно потиска някои видове силна болка като тази при артрит, мускулни крампи, схващания.

Помага за отслабване 

Тъй като е бедна на калории и богата на фибри, цикорията е чудесна за вашата диета. Инулинът в растението помага за потискането на глада и по-точно аминокиселината, свързвана с усещането за глад – грелин. Консумацията на цикория насърчава ситостта и намалява усещането за силен глад. 

Чай от звездовиден анасон и ползите му за здравето

Контролира запека 

Влакнините в цикорията си казват думата. Те регулират перисталтиката на червата като подобряват запека, стимулирайки извеждането на токсините и потушаването на газовете и усещането за подуване. 

Повишава имунитета 

Мощната комбинация от полезни вещества в цикорията я прави чудесна за повишаване на имунните защити на организма. Полифенолите в нея стимулират образуването на защитни клетки на имунната система и се борят със свободните радикали. 

Облекчава бъбречни заболявания 

Екстрактът от корен от цикория се използва като диуретик. Това увеличава отделянето на урина и излишни течности от организма и спомага за извеждането на токсините и бактериите. По този начин бъбреците и пикочните пътища се освобождават от инфекции и дискомфорт. 

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
Таня Илиева ( преди 3 години )
Снимката в началото на статията не е на цикория...моля, коригирайте, подвеждате читателите и разпространявате невярна информация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар