Здраве и красота

Ползи от маслото от евкалипт

Природно чудо

12.08.2018г. / 06 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричното масло от евкалипт има свеж мирис, наподобяващ мента. Маслото е безцветно и с мека текстура.

През годините полезните свойства на евкалиптовото масло са се доказали многократно. Мощните антиоксиданти в състава му допринасят за облекчаването на редица симптоми и състояния. То има антимикробни и противовъзпалителни свойства. Използва се в различни народни рецепти, включително за пилинг, за инхалации при вирусни инфекции, различни домашни кремове, вода за уста и други.

Масло от нар – за млада кожа и силна коса

Многобройните ползи за здравето от евкалиптовото масло привличат вниманието на хора от цял свят и от всякакви народности. Използва се и в ароматерапията, както и в нетрадиционната медицина на редица култури.

Кои са основните ползи от маслото от евкалипт?

Грип и настинка

Етеричното масло от евкалипт има много силни противовъзпалителни свойства и помага при вирусни инфекции. То облекчава дихателните пътища, течащия нос, възпаленото гърло, дори бронхит и синузит.

Грижа за косата

Евкалиптовото етерично масло има мощни антисептични и антигъбични свойства, които допринасят за отстраняването на натрупвания от микроби във фоликулите на косъма. Те са основните причинители на пърхот, псориазис и сърбящ скалп.

За премахване на въшки 

Миризмата на евкалиптовото масло е толкова силна, че е достатъчна за отстраняване на въшки в косата и интимната зона.

Облекчава астма

Противовъзпалителните свойства на маслото от евкалипт помагат за облекчаване на астматичните пристъпи. Масажирайте зоната на гърдите с няколко капки масло от евкалипт. То има успокояващ и отпускащ ефект.

Помага за заздравяване на рани

Тъй като евкалиптовото масло е добър антисептик, то помага за ускоряване процесите на зарастване. Използва се при рани, изгаряния, лезии, ожулвания.

Етеричното масло от бергамот и неговите ползи за здравето

Свързани статии

Успокоява психически проблеми

Маслото от евкалипт има успокояващи и отпускащи свойства, заради което действа чудесно при стрес, напрежение, тревожност. Ефективно е и при психични разстройства, тъй като ускорява кръвообращението в мозъка.

Подобрява мозъчната функция 

Евкалиптът стимулира умствената активност и бдителността. Маслото от ароматното растение стимулира кръвния поток в мозъка и предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, с което намалява кръвното налягане по естествен път.

Успокоява мускулни болки

Маслото от евкалипт има аналгетични и противовъзпалителни свойства. Това успокоява мускулни болки, спазми и напрежение, особено при трениращи хора.

Облекчава ставите

Намажете болезнените стави с масло от евкалипт и ще усетите силата на този екстракт. Той повлиява мускулни болки, ставни възпаления, ревматизъм, лумбаго, изкълчвания, разтегнати сухожилия, фибрози, дори болки по нервите.

Коментирай
Свободно време