Здраве и красота

Портокали – за красиви кожа и коса

Как могат да ви разкрасят

04.09.2018г. / 12 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичате ли да хапвате сочни портокали или да пиете фреш приготвен от тях? Ако тези плодове са сред любимите ви, консумирайте ги по-често, защото ще засилят имунитета ви, ще ви осигурят повече енергия, спомагат в изгарянето на излишните мазнини, грижат се за здравето на костите, сърцето и други.

Не на последно място, портокалите правят кожата и косата по-красиви и здрави. Вижте няколко идеи как може да ги използвате.

За избелване на кожата

Малките петънца по кожата вече няма да ви притесняват, тъй като може да ползвате портокали за изравняване тена на кожата. Цитрусовият плод е идеален избелващ агент, който изравнява тена и прави кожата по-свежа.

Комбинирайте малко количество кисело мляко с пресен портокалов сок. Нанесете върху почистена кожа за 15-20 минути и след това изплакнете. Правете тази грижа през ден, ако кожата ви има добра поносимост.

Премахнете тъмните кръгове с помощта на бадемово масло

При пърхот и мазен скалп

Ако страдате от пърхот, опитайте грижа със сок от портокал и кокосово масло. Към 2-3 с. л. от маслото прибавете 2-3 с. л. пресен сок от портокал. Разбъркайте сместа и я нанесете върху сух скалп с леки масажни движения. След 15-20 минути измийте косата си с подходящ шампоан. Ако кожата на скалпа ви се омазнява по-бързо, смелете в кухненски блендер няколко сушени портокалови кори.

Може сами да си ги изсушите или да си купите от биомагазин. Към тях прибавете малко количество мед и пресен сок от портокал. Получената маска се нанася в корените на вече измита коса. След 10-15 минути се изплаква обилно с хладка вода.

Като алтернатива, може да сварите няколко пресни портокалови кори и с получената охладена отвара да изплакнете скалпа.

Маска с мед и аспирин за чиста и здрава кожа

Портокалов пилинг за кожа

Ако искате да премахнете мъртвите кожни клетки и да освежите кожата си, правете си редовно портокалов пилинг. За целта смелете няколко сушени портокалови корички. Комбинирайте ги с малко мед и ги нанесете върху мокра и предварително почистена кожа, с лек масаж. Масажирайте около 1-2 минути и оставете да подейства за около 10-15 минути. Изплакнете с хладка вода и нанесете подходящ крем.

Свързани статии

При проблемна кожа

Поява на пъпки около месечния цикъл или овулацията, след излагане на слънце, акне, черни точки... Разкрийте красотата на кожата си с пресен сок от портокал. Нанесете го с помощта на памучен тампон върху предварително почистена кожа.

Оставете го да изсъхне, след което изплакнете с хладка вода. Сокът от портокали е богат на витамин С. Той не само ще подхрани кожата ви, но ще спомогне за намаляване на възпалението и ще свие порите.

Коментирай