Здраве и красота

Как да намалите риска от болестта на Алцхаймер

Поддържайте здравословно тегло

12.09.2018г. / 10 43ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Болестта на Алцхаймер се класифицира като необратимо заболяване. Според научно изследване, мозъкът на човек с болестта на Алцхаймер се променя 20 години преди появата на симптомите.

Менталната стимулация чрез занимателни игри, четене на книги, обучения, както и социалните контакти са само част от списъка с неща, които могат да намалят риска от развитието на болестта. Какво още препоръчват специалистите, вижте в следващите редове.

Спортувайте

Редовната физическа активност може да намали риска от болестта на Алцхаймер с до 50%, според учени от Alzheimer’s Research Foundation. Спортът поддържа кръвообращението, но и увеличава биохимикалите, които защитават мозъка. Също така упражненията имат тенденция естествено да намалят част от пораженията на мозъка, които се случват с напредването на възрастта.

Спортувайте най-малко 150 минути на седмица. Включете както кардио тренировки, така и силови. Не забравяйте за ползите от ходенето пеш, плуването, упражненията за координиране на равновесието.

Обърнете внимание на начина си на хранене

Знаете ли, че болестта на Алцхаймер бива наричана „диабет на мозъка“. Някои изследвания показват силна връзка между метаболитните заболявания и здравето на мозъка.

При болестта на Алцхаймер, наличието на възпаление в организма и повишените нива оказва влияние върху невроните и нарушава комуникацията между мозъчните клетки. Следвайки по-здравословен режим на хранене, може да намалите възпалението и да защитите мозъка.

6 храни, които елиминират стреса

Намалете захарта

Избягвайте консумацията на захар и прости въглехидрати като бяло брашно, макаронени изделия, бял ориз или продукти с добавена захар. Тези храни предизвикват повишаване нивата на кръвната захар, които след това причиняват възпаление в мозъка.

Избягвайте хидрогенираните мазнини

Трансмазнините могат да причинят възпаление и също така произвеждат свободни радикали, които нанасят редица щети върху здравето. Опитайте се да намалите консумацията на пържени и пакетирани храни. Увеличете приема на омега-3 мастни киселини, които могат да намалят риска от болестта на Алцхаймер и деменция чрез намаляване на бета-амилоидните плаки.

Пийте зелен чай

Редовната консумация на зелен чай може да подобри бдителността и паметта, което забавя стареенето на мозъка. Освен това напитката подобрява метаболизма, намалява риска от развитието на ракови клетки и се грижи за здравето на сърцето.

Не на последно място, приемайте достатъчно витамин В12 и фолиева киселина.

Чай за всяко настроение

Намалете стреса

Тревожността и хроничният стрес също влияят негативно върху здравето на мозъка, като възпрепятстват възстановяването на нервните клетки и увеличават риска от болест на Алцхаймер и деменция. Когато сме стресирани в тялото ни се синтезира протеин, наречен бета-амилоид, който е отговорен за увреждането на нервните клетки.

Почитайте своя вътрешен мир

Като се грижите за емоционалния си баланс, ще можете да противодействате по-лесно на стреса и тревожността. Медитирайте, посещавайте класове по йога, разхождайте се из природата.

Дишайте 

Винаги когато почувствате, че тревожността ви обзема или когато чувствате, че сте претоварени, елиминирайте стреса, като поемете дълбоко въздух. Вдишвайте и издишвайте дълбоко. Това може да бъде чудесен метод за облекчаване на стреса и ще ви даде усещане за спокойствие и мир. Също така не забравяйте да се забавлявате с близки и приятели.

Една древна римска мъдрост гласи „Каквото е добро за тялото е добро и за мозъка“. 

Свързани статии

Преустановяване на пушенето

Според изследване пушачите на възраст над 65 години са с 80% по-голяма вероятност да развият болестта на Алцхаймер и деменция, отколкото тези, които не пушат. Отказването от вредния навик помага мозъкът да получи повече кислород, защото така се подобрява кръвообращението.

Внимавайте с употребата на алкохол

Колко често консумирате алкохол? Знаете ли, че редовната му консумация също увеличава риска от болестта на Алцхаймер, тъй като насърчава преждевременното стареене на мозъка.

Следете теглото си

Според неотдавнашно проучване, хората на средна възраст с наднормено тегло имат 50% по-голяма вероятност да развият болестта на Алцхаймер и други форми на деменция, отколкото тези, които не са с наднормено тегло.

Коментирай
Здраве и красота