Здраве и красота

6 храни, които елиминират стреса

За повече баланс всеки ден

04.09.2018г. / 12 35ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът е част от ежедневието на всеки от нас. Как се справяме с него? Обикновено си сипваме чаша питие след края на деня или преяждаме с вредни храни. Няма как да изолираме стреса напълно, но можем да му повлияем всеки ден, особено с храната и напитките, които консумираме. Споделяме 6 храни, които намаляват стреса.

Чай

Чаша-две чай на ден, могат да намалят стреса, да стимулират съня и да повишат настроението. Един от най-полезните е зеленият чай. Аминокиселините, присъстващи в него, имат успокояващ ефект върху организма, намалявайки неблагоприятните ефекти, които може да нанесе ежедневният стрес.

Според проучване, хората, които пият черен чай се възстановяват от стрес по-бързо и са по-малко стресирани по принцип от тези, които не консумират редовно напитката. Тук може да прочетете за 9 вида чай, за всяко настроение.

Черен шоколад

Черният шоколад има редица ползи за здравето, но е важно да консумирате такъв, който съдържа поне 70% натурално какао. Честата консумация на любимото ни изкушение спомага за контролиране нивата на стресовия хормон кортизол. Това се дължи на какаото, което е наситено с флавоноиди и антиоксиданти.

5 грешки, които пречат на отслабването

Риба

Сьомга, риба тон, скумрия, са богати на омега-3 мастни киселини, които действат благоприятно върху тялото, намалявайки вредите от стреса и нивото на безпокойство. Ето защо консумирайте риба 2-3 пъти седмично.

Овесена каша

Овесената каша е една от най-полезните храни, особено за сутрешна закуска. Тя е богата на фибри, важни хранителни елементи и ви осигурява ситост и енергия за дълги часове. Не на последно място, може да ви помогне да намалите стреса в ежедневието. Повече за ползите от овесената каша вижте тук.  

Свързани статии

Листни зеленчуци

Магнезият е минерал, който присъства в изобилие в повечето листни зелени зеленчуци. Той участва в над 200 процеса в тялото, включително за отпускането на мускулите и намаляването на безпокойството. Добавете към менюто си спанак, зелено зеле, зеле кейл, марули.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са богати на витамин С. Това е важен антиоксидант, който подпомага възстановяването на тялото след стрес. Също така витаминът влияе върху стойностите на кръвното налягане, нивата на кортизол, помага при безсъние.

Коментирай