Здраве и красота

6 храни, с които е добре да закусваме

Дават повече енергия

02.10.2018г. / 09 37ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Закусвате ли всяка сутрин и какво включва първото ви и най-важно хранене за деня? Това е навик, който трябва всеки от нас да изгради, но да го следва по здравословен начин. Това означава, че е важно закуската ни да включва храни, съдържащи витамини, минерали, антиоксиданти, които ни дават един добър старт на деня.

Така например смляното ленено семе е чудесно допълнение към овесена каша, палачинки, смути, протеинов шейк. Освен него, споделяме още няколко полезни храни, които е добре да включите в закуската си.

Яйца

Проучванията показват, че консумирането на яйца за закуска ни помага да бъдем сити за по-дълги часове, намалява приема на калории в следващото хранене и спомага за поддържането на едни стабилни нива на кръвната захар и инсулина.

Жълтъкът съдържа два важни хранителни елемента – лутеин и зеаксантин. Тези антиоксиданти намаляват риска от развитието на очни заболявания като катаракта и дегенерация на макулата. Яйцата също са един от най-добрите източници на холин, който благоприятства здравето на черния дроб и мозъка.

Не забравяйте, че тялото ни се нуждае от достатъчно количество качествен протеин, особено ако спортуваме редовно. Яйцата са чудесен източник на протеини и имат малко калории.

Единствената ядка, която не трябва да ядете, ако сте на диета

Извара

Изварата е фантастична храна за закуска. Високопротеинова, подобряваща метаболизма, засищаща и намалява нивата на хормона на глада грелин. Може да я консумирате с препечени филийки, да приготвите омлет с нея, да я комбинирате с пресни плодове, ядки, мляно ленено семе и малко мед.

Овесена каша

Овесът е богат на бета-глюкан, който има редица ползи за здравето. Овесената каша е чудесен старт на деня, защото ни осигурява енергия, ситост, антиоксиданти, които са важни за здравето на сърцето. Тъй като овесът съдържа глутен, изберете овесени ядки, които са сертифицирани като безглутенови. Към тях може да добавите мляко, малко сурови ядки, пресни плодове и канела.

Семена от чиа

Семената от чиа са изключително питателна храна, богата на полезни фибри. Богати са на антиоксиданти, които предпазват клетките ви от свободните радикали. Защо те са чудесна храна за добър старт на деня?

Защото засищат, но не покачват нивата на кръвната захар, които в сутрешните часове са високи, дават енергия и помагат да задвижим метаболизма си. Може да ги хапвате с кисело мляко, да ги добавяте към овесени ядки, смутита, шейкове.

Здравословни заместители на кравето мляко

Ядки

Ядките са чудесно допълнение към вашата здравословна закуска. Те съдържат важни мазнини, които подпомагат изгарянето на излишните такива, но е важно ядките да са сурови, предварително накиснати във вода или печени, но не и със сол и други овкусители.

Свързани статии

Освен това консумацията на ядки ни осигурява магнезий, калий, селен, мононенаситени мазнини, които са важни за здравето на сърцето, костите, но и намаляващи риска от инсулинова резистентност. С кои ядки може да допълните закуската си? Особено полезни са орехите, макадамия, бразилски орех, бадеми, лешници.

Зелен чай

Зеленият чай е една от най-здравословните напитки, с които може да започнете деня си. Подобрява метаболизма, осигурява ви важни антиоксиданти, регулира нивата на кръвната захар и инсулина, предпазва мозъка, нервната система и сърцето от увреждане.

Тук може да прочетете повече за зеления чай матча, с който може да приготвяте десерти, смутита, капучино.

 

Коментирай
Здраве и красота