Здраве и красота

Здравословни заместители на кравето мляко

Опитайте мляко от макадамия

21.09.2018г. / 07 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Една от най-често консумираните млечни храни е прясното краве мляко. Докато за някои хора, консумацията му не създава неразположения, други трябва да търсят алтернативи. В следващите редове споделяме няколко здравословни заместители, които да опитате.

Оризово мляко

Състоящо се предимно от въглехидрати, оризовото мляко е с ниско съдържание на протеини и мазнини. Въпреки че обикновено се произвежда от кафяв ориз, млякото няма фибри и не е с плътна консистенция. То е естествено по-сладко от други немлечни напитки и е най-малко вероятно да причини алергии.

Кокосово мляко

Има гъста текстура и приятен вкус, но обикновено се добавя към смутита, ястия, при приготвяне на сосове, десерти. Съдържа малко повече наситени мазнини от кравето мляко, около 5 грама на чаша.

Кокосовото мляко не съдържа соя и глутен, което го прави подходящо за тези хора, които страдат от алергии към глутен и животински млечни продукти. В една чаша от него се съдържа още калий, около 80 калории, 1 г протеин, 100 мг калций.

Мляко от кашу и макадамия

Млякото приготвено от кашу е чудесна добавка към вашето кафе, сладкиши. То има малко калории и протеини, което го прави чудесно за тези от вас, които искат да намалят дневния прием на калории.  

Млякото от макадамия има по-богат и кремообразен вкус. Съдържа малко калории, но добри количества мононенаситени мазнини. Достатъчният прием на тези мазнини може да спомогне за намаляване нивата на холестерола в кръвта, кръвното налягане и риска от сърдечносъдови заболявания.

Бадемово мляко 

Бадемовото мляко е една от най-добрите алтернативи на животинското мляко. Може да го закупите подсладено или чисто. Има кремообразна текстура, съдържа витамин Е. Недостатък на чистото бадемово мляко е, че съдържа малко протеини и въглехидрати.

От друга страна има малко калории и мазнини, а някои видове бадемово мляко са обогатени допълнително с витамини и минерали. Бадемовото мляко е чудесно за приготвянето на шейкове, смути, сладкиши.

Мляко от ленено семе 

С лека текстура, дори може да се каже, че сладни малко, лененото мляко, приготвено от ленено семе е с високо съдържание на фибри, но съдържа малко протеини. Напитката ще ви осигури и алфа линоленови киселини, намаляващи риска от сърдечни заболявания, спомагащи за регулиране на високото кръвно налягане, високия холестерол, благоприятстващи здравето на кръвоносните съдове.

Свързани статии

Овесено мляко 

Овесеното мляко съдържа около половината от протеините, които се съдържат в кравето мляко. То е с по-рядка консистенция, подобно на млякото с 1% масленост. То може да се използва както кравето мляко – за зърнени закуски, шейкове, смутита.

Интересното е, че овесеното мляко има високо съдържание на фибри и бета-глюкан – вид разтворимо влакно, което образува гъст гел, който преминава през червата.

Бета-глюкановият гел се свързва с холестерола, намалявайки абсорбцията му в организма. Това помага за понижаване нивата на холестерола и кръвната захар.

Коментирай