Здраве и красота

7 причини за подутини по вагината, различни от херпес

На какво могат да се дължат болезнените бучки

01.10.2018г. / 08 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вагината е деликатно място от женското тяло, което може да бъде засегнато от всякакви проблеми, включително кожни. Балансът в лигавицата може да бъде нарушен, вследствие на което да се появят кожни проблеми, подутини, обриви. Херпесният вирус също така е една от честите причини за поява на раздразнени ранички, мехурчета и нацепвания на лигавицата. Повечето хора мислят, че херпесите излизат предимно около устните, но е напълно възможно да се появят и по вагината.

Много жени са се сблъсквали с проблемни болезнени подутини по вагината си. Погрешно се смята, че в повечето случаи този проблем е причинен от херпесния вирус. Съществуват много причини, поради които могат да се появят болезнени бучки по вагината и вулвата. Ето някои от тях.

Какво никога не трябва да слагате във вагината си

Имате пъпки

Акнето и пъпките не са проблем само на тийнейджърите и определено не са проблем, засягащ само лицето. Много възрастни хора страдат от акне, включително по лигавицата и кожата на вагината. Това деликатно място е рисково, защото е склонно към изпотяване, запаряване и задържане на различни замърсявания, предизвикващи гнойни болезнени пробиви.

Враснал косъм

Възможно е рутината ви за обезкосмяване на интимната зона да е в основата на този проблем. Ако имате враснал косъм, вероятността той да образува болезнена бучка е голяма. Понякога се налага лекарска намеса за отстраняването му.

Имате нови бенки и доброкачествени образувания по кожата

Често изплашените жени бъркат безобидните кожни образувания с херпесни пробиви. За да ги разграничите най-добре се посъветвайте с лекар, за да може да се отхвърлят някои опасни инфекции или кожни изменения.

Имате мастна киста

Доста често срещан проблем, при който се появяват силно болезнени подкожни образувания, подобни на бучки. Мастните кисти се получават при запаряване, запушване на мастните каналчета на кожата, при триене, неудобно и непроветриво бельо от изкуствена материя.

Как да подобрите вкуса и мириса на вагината?

Генитални брадавици

Малките подутини по кожата на вагината ви могат да са брадавици. Ако забележите подобни образувания по деликатната си кожа, посъветвайте се с лекар.

Инфектирана потна жлеза

Зоната около вагината е снабдена с потни жлези, които могат да се запушат и да образуват бучки, болезнени при допир и натиск. Най-често страдат жени, които носят стягащо бельо, найлонови клинове, бельо с прекалено тясна дантела, която запарява и се врязва.

Сифилис

Един от първите симптоми на заразяване със сифилис е поява на малка неболезнена бучка в областта на вагината или някъде по слабините. Бучката може да стои там между 3 до 6 седмици, след това да изчезне от само себе си. Но това не означава, че заболяването си е отишло.

Коментирай