Здраве и красота

Ползи от сока от нони

Невероятен плод с много лековити свойства

05.10.2018г. / 11 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нони е вкусен тихоокеански плод, който има много ползи за здравето. Наричат го индийска черница заради формата и характерните му трапчинки, въпреки че не е черна, а зелена в зряло състояние. От хилядолетия нони се използва в различни азиатски култури като народен лек за редица заболявания и състояния.

Сокът от нони има противогъбични, антибактериални, противовъзпалителни и дори антипсихотични свойства. Той помага в балансиране на хормоните, предпазва от рак и стимулира оздравителните процеси в тялото.

8 страхотни ползи за здравето от уакаме

Какво съдържа сокът от нони?

Този плод и неговият сок са наситени с много важни здравословни хранителни вещества, сред които витамини от група В, витамин С, фолати, витамин Е, бета-каротин, полифеноли, калций, калий, магнезий, желязо, фосфор и антиоксидантите кверцетин, ванилин, пиноксеронин, кемпферол и други.

Кои са основните ползи от сока от нони?

Много богат на антиоксиданти

Изброените по-горе антиоксиданти имат много мощно антиоксидативно действие. Те се борят със свободните радикали в организма, като ги неутрализират. По този начин предпазват клетките от стареене и изменения в структурата им, които могат да доведат до рак.

Предпазва от рак

Антираковите свойства на нони са една от най-големите ползи от този малък плод. Благодарение на силните антиоксиданти в състава си, сокът от нони понижава риска от някои видове рак, включително на белия дроб, черния дроб, яйчниците, гърдата. Някои изследвания сочат, че сокът от нони помага за по-лесното понасяне на химиотерапия при пациенти с рак.

Облекчава подагра

Сокът от нони потиска някои специфични ензими, които са свързани с подаграта. Този плод намалява нивата на пикочната киселина в кръвта, която е основен причинител на заболяването.

Ползи за здравето от хмела

Свързани статии

Намалява мускулните спазми

Сокът от нони има отпускащ ефект върху мускулите, защото оказва спазмолитично действие върху тях, особено след напрежение и работа.

Предпазва сърцето и кръвоносната система

Сокът от нони е ценен за сърдечносъдовата система, защото има естествен съдоразширяващ ефект, намалява кръвното налягане, подобрява състоянието на гладката мускулатура на клетките и прави стените на кръвоносните съдове по-еластични и здрави.

Предпазва черния дроб

Плодът от нони е известен с неговите качества за подобряване работата на черния дроб и детоксикирането му. Сокът от нони провокира образуването на чернодробни ензими и предпазва от увреждане на клетките му.

Антипсихотични свойства

Сокът от нони въздейства благоприятно на нервната система, като повлиява добре различни психични разстройства и състояния.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати