Здраве и красота

9 навика за здрав черен дроб

Как да му помогнем?

22.04.2019г. / 13 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Черният дроб е изключително важен орган от нашето тяло. Без него животът е невъзможен. В черния дроб се извършват над 500 жизненоважни функции. Ето защо имаме огромна нужда той да е в добро здравословно състояние. За целта обаче трябва да се грижим за него. В много случаи не си даваме сметка колко много всъщност го натоварваме. Трябва да имаме предвид, че черният дроб не е вечен, колкото и да е способен сам да регенерира клетките си. Ако не се грижим подобаващо за него всеки ден, повишаваме риска от чернодробни заболявания, които със сигурност не искаме да предизвикаме.

Кои са ежедневните навици, помагащи за по-здрав и добре работещ черен дроб?

Спрете цигарите

Цигарите не увреждат само белия дроб. Те влияят пагубно и на черния, тъй като насищат кръвта с химикали, повишаващи риска от много заболявания, включително преждевременна смърт. Черният дроб филтрира кръвта и тези химикали затрудняват сериозно работата му.

Страдате ли от токсичен черен дроб?

Яжте лук и чесън

Зеленчуците от семейството на лука съдържат големи количества сяра, която активизира секрецията на чернодробни ензими и подпомага детоксикацията на организма и черния дроб.

Намалете или спрете алкохола

Честата консумация дори на една-две чаши алкохол без значение дали той е концентриран или не, може да доведе до затруднения в работата на черния дроб и неговото увреждане.

Избирайте натурални болкоуспокояващи пред медикаменти, когато е възможно

Ако ви боли глава или страдате от неразположение, предменструален синдром или друго моментно състояние, което налага употребата на болкоуспокояващи, опитайте да използвате предимно натурални такива и само в краен случай, когато те не помагат, прибягвайте към медикаменти. Всички лекарства, които взимаме безразборно без рецепта натоварват черния дроб и допринасят за неговото увреждане в бъдеще.

Яжте полезни мазнини

Полезните мазнини, съдържащи се в рибата, нетлъстото месо, яйцата, авокадото, бобовите растения, ядките, зехтина трябва да бъдат приоритет. Преработените, рафинирани трансмазнини са забранени, ако искате да запазите черния си дроб здрав, а и не само него.

Растителни храни, детоксикиращи черния дроб

Яжте лимони

Лимоните са полезни, защото алкализират средата в тялото. Това помага на черния дроб да работи по-добре и да детоксикира организма. Ако се притеснявате от агресивната лимонена киселина, опитайте да пиете вода с лимон всяка сутрин. И това е от значение за черния дроб, метаболизма, храносмилането.

Червено цвекло

Червеното цвекло има мощни детоксикиращи свойства. То спомага за извеждането на токсините от черния дроб и организма, благодарение на бетаина в състава си.

Сменете захарта със стевия

Без значение дали ще изберете точно стевия или някой друг здравословен заместител на храната е важно да знаете, че злоупотребата със захарта товари не само панкреаса и обработката на глюкозата в кръвта, но и черния дроб. Тя може да доведе и до чернодробна стеатоза (омазняване на черния дроб), за която се счита, че се предизвиква предимно от прекомерна консумация на наситени и вредни мазнини. Но и захарта допринася за това състояние.

Куркума

Куркумата има противовъзпалителни свойства, които помагат на черния дроб да се справи с възпаленията в клетките си, да неутрализира мастните натрупвания, да ускори метаболизма, детоксикацията и прочистването на този важен орган и цялото тяло.

Коментирай