Здраве и красота

4 начина да подобрите стойката си

Как да изправите гръбнака

05.11.2018г. / 10 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Правилната стойка е от голямо значение за здравословното състояние на цялото тяло. Много хора страдат от изкривявания на стойката заради неправилна поза на тялото през деня и нощта, продължително седене на работа, липса на достатъчна двигателна активност.

Как да коригираме стойката си и да изправим гръбнака?

Започнете да се движите

Ако работата ви е свързана със седене на бюро в продължение на часове, постарайте се да ставате за няколко минути на всеки половин час. Раздвижването е от огромно значение, защото не само стимулира кръвообращението, но и допринася за корекция в прегърбената извита поза на тялото, която заемаме при седене.

Болки високо в гърба – за какво подсказват?

Тялото е създадено да се движи, а не да седи и лежи с часове. Регулярните разходки помагат за корекция на прегърбената стойка, а това не само отнема болката в гърба, но и подобрява работата на вътрешните органи.

Дишайте дълбоко

При дълбокото дишане гръбнакът има нужда да се изправи максимално. Ако опитате да вдишате с целия си бял дроб ще се убедите, че тялото ви от само себе си ви кара да се изправите. Това помага за стягане и отпускане на мускулатурата на гръдния кош и гръбнака. Важно е тя да е стегната, за да държи гърба изправен и раменете повдигнати, а не свлечени.

Разтягайте се

Протягането е най-малкото, което можете да направите за стойката си без да полагате усилия. Разтягането е от голямо значение, защото ускорява кръвообращението и захранването на тъканите с кислород. Освен това допринася до голяма степен за корекцията на изгърбената стойка и отпуска мускулите.

Ефикасни етерични масла при болки в гърба

Изберете правилната възглавница

Много изкривявания в гръбнака се случват заради неправилна поза по време на сън. Ако възглавницата е прекалено висока или твърде ниска, това може да причини изкривяване в стойката и прегърбване, както и болки във врата и гръбнака.

Коментирай
Свободно време