Здраве и красота

Какво подсказва лошият дъх за здравето ни?

Различните миризми в устата имат своите потенциални причини

17.05.2022г. / 12 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лошият дъх може да подсказва, че е време да измиете зъбите си, но може и да нашепва за развиващо се заболяване. Миризмата на дъха може да е различна вследствие на специфичното състояние в организма, за което алармира. Разбира се, изобщо не е задължително мирисът на дъха да е свързан с някакво заболяване. Това следва да прецени вашият лекар при преглед или назначено изследване.

На какво да обърнете внимание, ако усетите натрапчиво лош дъх в устата си?

Ако дъхът ви мирише лошо, а вие сте на диета

Диетите за отслабване с намален калориен прием понякога могат да предизвикат поява на лош дъх. Това се дължи на факта, че се храните значително по-малко и по-рядко. Ако пропускате хранене, оставяте устната си кухина продължително време без достатъчно слюнка. Това е предпоставка за размножаване на бактериите в устата, причиняващи не само лош дъх, но и заболявания на венците и зъбите.

Ефикасен еликсир срещу лош дъх

Друга възможна причина е диетата, наблягаща на протеини и мазнини. Месата, млечните продукти, рибата в големи количества могат да причинят поява на лош дъх.

Дъхът ви мирише на развалена риба

Подобна миризма се наблюдава при възникнало бъбречно заболяване. Ако бъбреците страдат, те стават неспособни да филтрират токсините в кръвта. Когато те достигнат до кръвообращението на дихателната система, дъхът се насища с лош мирис. Разбира се, това е само една от възможните причини за поява на рибен дъх и не е задължително винаги в основата да е бъбречната недостатъчност.

Лош дъх в комбинация с бели налепи по езика

Ако имате подобни оплаквания има вероятност да страдате от гъбична инфекция в устната кухина. Дължи се на свръхрастеж на гъбични микроорганизми в устата. Възможно е да се появи след продължителен прием на антибиотици, лечение с химиотерапия, при диабет, автоимунни заболявания, лечение с кортикостероиди и други.

Ако дъхът ви мирише сладко

Страдащите от диабет често имат фруктов дъх. Това се дължи на високите неконтролирани нива на кръвна захар.

Изненадващи причини за появата на лош дъх

Свързани статии

Ако миризмата на дъха ви се променя сезонно

Това може да се дължи на сезонна алергия, пролетна или есенна. Ако не сте диагностицирани с подобно страдание, потърсете причината другаде след консултация с личния си лекар.

Дъхът ви мирише на кисело мляко

Възможно е да страдате от лактозна непоносимост или алергия. Това състояние също се установява от лекар. Обикновено освен лош дъх се наблюдава гадене и диария след консумация на млека и млечни продукти.

Ако дъхът ви мирише на мръсна бебешка пелена

Има вероятност да страдате от възпаление на сливиците или да имате камък в сливиците. Когато в засегнатата тъкан се размножат вредни бактерии, те предизвикват силна неприятна миризма вследствие на запушването на каналчетата на жлезата.

Коментирай
Свободно време