Здраве и красота

Полезни храни, с които може да замените кафето

За енергичен старт на деня

08.11.2018г. / 15 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как започвате деня си, вероятно с любимата чаша ароматно кафе? Според нутрициониста Либи Уийвър, ако искаме да отслабнем, да намалим стреса и да се освободим от паническите атаки, трябва да се откажем от кафето. Но да се откажеш от любимото кафе, особено сутрин не е никак лесно. Вижте кои полезни храни могат да ви осигурят енергичен старт на деня и да бъдат вашата алтернатива на кофеиновата напитка.

Шоколад

Една чудесна алтернатива на чашата кафе е черният шоколад. Какаото съдържа витамини и минерали, които активират мозъка и осигуряват повишена енергия за няколко часа. Също така, консумацията на шоколад допринася за освобождаването на серотонин, наричан още „хормон на щастието“. С шоколада обаче не бива да се прекалява, защото консумацията на повече сладко допринася за покачване на кръвната захар, а това отнема от енергията ви.

Кисело мляко

Опитайте да замените чаша кафе с друга полезна храна като кисело мляко. Млякото съдържа магнезий, който влияе положително върху енергийните нива в организма. Важно е млякото, което хапвате да няма добавени захари, оцветители, плодове.

Смутита, които нутриционистите препоръчват за закуска

Хапване с лют червен пипер

Храната с лют червен пипер може да ускори метаболизма, което е важно за тялото, особено в сутрешните часове. Също така пикантните храни ни дават повече енергия. Помислете за сладко от люти чушки, доматен сок с малко чили в него или здравословен сандвич с малко люта чушка. Вкусно и разбуждащо.

Ядки

Суровите ядки са едни от най-полезните храни. Ако обичате бадеми, хапвайте по-често от тях, тъй като те са богати на витамини от група В и магнезий, които ще ви осигурят и повече енергия. И все пак, не забравяйте, че ядките са калорични, затова хапвайте не повече от 30-50 грама на ден и сурови, без наличието на сол и добавки (може и печени, но без да са овкусени).

Канелено мляко за отслабване и повече здраве

Овесена каша

Овесената каша е чудесен старт на деня, с която може да замените сутрешното кафе. Тя осигурява ситост за дълги часове, енергия, а хранителният състав в нея повишава и мозъчната активност. Още за ползите от консумацията на овесена каша може да прочетете тук.

Спанак

Спанакът е богат на витамин А, минерални соли, йод и протеини. Благодарение на полезните си свойства, зеленчукът ни дава един енергичен старт на деня. Не забравяйте, че с него може да приготвите омлет, да го включите към здравословен сандвич, смути напитка.

Боровинки

Тези суперплодове можем да консумираме в свеж вид през цялата година. В тях се съдържат антиоксиданти, които влияят върху работата на мозъка и нервната система, осигурявайки ни повече енергия.

Яйца

Яйцата също са една здравословна алтернатива на чашата кафе. Консумацията им ни осигурява важни протеини, витамини, минерали, необходими ни, за да се почувстваме енергични в началото на деня.

Свързани статии

Качествено месо

Хубавото парче месо, част от здравословен сандвич, изисква от тялото да отделя повече енергия за храносмилането. Благодарение на него и хранителните вещества, които ни осигурява, ние се чувстваме по-активни през деня.

Банани

Ако на закуска сте свикнали да хапвате плодове, опитайте с банани. Те съдържат големи количества калий, естествени захари, фибри, които ни помагат да се чувстваме енергични. Може да ги комбинирате със спанак, малко тъмен шоколад и да си приготвите енергична смути напитка.

 

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 5 години )
Няма заместител на сутрешната бира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 5 години )
няма заместител на сутрешното кафе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 5 години )
Здраве и красота