Здраве и красота

Какво не бива да правите вечер преди сън

Някои вечерни ритуали могат да ни попречат

08.11.2018г. / 14 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Страдате ли от нарушаване на съня? Може би понякога или по-често? Причините за лошия сън невинаги са свързани с бременност или здравословен проблем. Така например вечерното преяждане, консумацията на алкохол и енергийни напитки, взирането в таблет, мобилен телефон, както и някои други вечерни ритуали могат да се окажат пречка за качеството на съня ви. Какво не е добре да правим преди сън, вижте в следващите редове.

Не пушете

Подобно на кофеина, никотинът има стимулиращ ефект върху тялото, който причинява ускоряване на сърдечния ритъм, повишава кръвното налягане и стимулира мозъка. Всички тези процеси не водят до заспиване. Също така за пушачите е по-характерно да страдат от безсъние.

Без спорт

По принцип спортът е много полезен за качеството на съня. Той намалява стреса и спомага за по-бързото заспиване. Но всичко това работи, ако спортувате поне 3-4 часа преди сън, а за предпочитане 6 часа преди лягане.

Ако сте правили късен крос или час след фитнес сте легнали да спите, може да ви отнеме по-дълго време за заспиване, а също така и сънят ви може да е неспокоен. Взимането на горещ душ след спорт също възбужда нервната система.

8 причини да пиете чаша вода след сън

Без дрямка

Една хубава дрямка, подобно на спорта има редица ползи, но ако се случва в точното време. За да имате пълноценен сън през нощта, добре е дрямката ви да бъде между 13:00 и 16:00 часа. Ако се случва в късните следобедни часове, след работа, това може да наруши нощния ви сън.

Също така дрямката в подходящия времеви интервал не бива да е повече от час и половина. За тези, които страдат от безсъние е добре да се откажат от дремките.

Без четене на книги и творческа работа

Смята се, че творчеството е нещо като релаксация, но това не е точно така в случая. Ако рисувате, пишете, четете книги, свирите на музикален инструмент и т. н., мозъкът ви е активен. Хобитата са чудесни и имат редица ползи, но не и ако ги практикуваме в по-късната част на деня, защото тогава може да нарушат спокойния ни сън.

4 навика, които пречат на отслабването

Без горещ душ или вана

Може би няма човек, който да не вярва, че релаксиращия горещ душ помага за съня. Но според специалисти не загряването, а охлаждането на тялото благоприятства за по-спокоен и дълбок сън.

Свързани статии

Ето защо, ако сте имали напрегнат ден, по-добре вземете хладен или топъл душ, но не и горещ. Така ще намалите напрежението и ще може да спите по-добре. Освен това, горещата вода измива естествения мазен слой на кожата, което я прави по-уязвима към образуването на акне и по-склонна към секрецията на излишен себум.

Без сън с домашния любимец

Ако сте от собствениците на домашни любимци, които спят заедно с тях в едно легло, добре е да спрете да го правите. Сънят при животните не е същият, те спят по-често, а дълбоката им фаза на сън е по-къса от тази на хората. Домашният любимец не само може да ви разбуди, а козината и мъртвите кожни клетки, които отделя, могат да предизвикат алергични реакции.

 

Коментирай