Мръсният въздух в големите градове по цял свят е проблем, с който се сблъсква цялото човечество в съвремието. По последни данни на Световната здравна организация от замърсяването на въздуха в световен мащаб умират приблизително 7 милиона души всяка година. У нас статистиката също не е никак розова. 

Специалистите са пресметнали, че губим средно по 2 и половина години от живота си заради влошено здравословно състояние вследствие на замърсен въздух в големите населени места.

Знаете ли, че... в океана има приблизително 7 милиарда килограма боклук?

Кои са симптомите, които показват, че дишаме токсичен въздух с вредни показатели над нормата?

Кашляте без да сте болни

Замърсеният въздух може да причини постоянна суха кашлица, звучаща като от ларингит или алергична реакция. Възможно е да се появят и гърлени секрети, които непрекъснато да ви карат да прочиствате гърлото си.

Астматични пристъпи

Вдишването на замърсен въздух може да отключи симптоми на астма, както при тези, диагностицирани с това състояние, така и при онези, които никога не са страдали от белодробни заболявания. Най-зле се чувстват хората, страдащи от хронична обструктивна белодробна болест.

Страдащите от астма изпитват затруднения да вдишват въздуха. Възможно е да се появи и секрет, правещ кашлицата още по-мъчителна.

Очите и гърлото ви дразнят

Ако въздухът около вас е замърсен, много вероятно е да започнете да изпитвате раздразнения в лигавиците на гърлото и очите. Отначало ще се чувствате сякаш се разболявате, тъй като симптомите са подобни.

Как да намалим употребата на пластмаси в бита?

Още по темата

Поява на кожни проблеми

Мръсният въздух увеличава възпалението в тъканите, като би могъл да е причина за поява на акне, екзема, псориазис, да ускори стареенето на кожата, да повиши дори риска от меланом.

Затруднения в дишането

Дори хората, които нямат белодробни заболявания могат да изпитат трудности в дишането, когато се намират в среда с мръсен въздух. Появява се усещане за трудност за дълбоко вдишване, сякаш имате тежест на гърдите.

Замаяност и гадене

Всеки, който е забравял прозореца отворен, докато шофира в тунел и вдишва изпаренията от горивата на автомобилите знае, че се чувства замаян и му се гади. Същото е в населени райони със замърсен въздух над допустимата норма.