Здраве и красота

Оолонг чай за отслабване

Подобрява и общото здраве

28.11.2018г. / 06 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Опитвали ли сте оолонг чай? Той е традиционен китайски чай и представлява само 2% от чая в световен мащаб. Напитката се прави от листата на растението Camellia sinensis, същото растение, което се използва за производството на черен и зелен чай, но разликата е в това как се обработват листата.

Всички чаени листа съдържат определени ензими, които произвеждат химична реакция, наречена оксидация. Окислението е това, което превръща зелените чаени листа в такива с черен цвят. Зеленият чай не се окислява много, но черният чай може да се окислява, докато не стане черен. Чаят оолонг е частично окислен.

Той има редица ползи, като се грижи за здравето на сърцето и мозъка, намалява риска от развитието на ракови клетки, прави костите по-здрави. Но как ни помага в отслабването?

Засилва метаболизма

Когато изгаряте повече калории на ден, увеличавате шансовете си за редуциране на телесното тегло, особено ако внимавате колко и какви калории приемате. Чаят Oolong може да помогне за подобряване на метаболизма и увеличаване разхода на енергия.

Какво прави този чай толкова уникален?

Отговорът на този въпрос се крие в цялостния състав от полезни съставки, които се съдържат в него.

Двата основни начина за намаляване на телесното тегло, свързани с храненето, са: увеличаване на енергийните разходи и потискане на абсорбцията на хранителни вещества, включително мазнини и въглехидрати, за което консумацията на чай oolong помага и в двата случая. Той ни осигурява антиоксиданти и по този начин спомага за повишаване на метаболизма с до 10%, което води до повече изгаряне на излишни калории.

Също така, важните антиоксиданти спомагат и за цялостното укрепване на имунната система. Друго, което е известно за чая е, че има значително количество кофеин (макар и по-малко в сравнение с черния чай), който работи ефективно с епигалокатехин галат (катехин, намиращ се в чая) за подпомагане изгарянето на общата мазнина.

Приемът на тази напитка е подходящ и за намаляване на общия апетит, чрез поддържане на нивата на кръвната захар.

Полифенолите, присъстващи в чая също помагат за повишаване на общата метаболитна скорост и следователно за насърчаване на загубата на тегло. Ролята на полифенолите е да намалят цялостната абсорбция на мазнини в тялото и да понижат нивата на холестерола. Това се случва благодарение на полифенолната молекула, която активира ензимната липаза, отговорна за понижаването на лошия холестерол.

Ако страдате от лошо храносмилане, добавете към менюто си оолонг чай. Доброто храносмилане е ключово за поддържането на добро телесно тегло. Това се дължи на антисептичните свойства, които спомагат за унищожаването на всички лоши бактерии, което води до цялостно здраве и гладко функциониране на храносмилателната система.

Тези от вас, които са любители на зеления чай, може да си приготвят топла напитка съчетавайки него и оолонг чай, за допълнителни ползи.

Колко често трябва да пия чай Oolong?

Препоръчително е да не се приемат повече от две чаши на ден, тъй като може да има неблагоприятни ефекти върху организма, понеже съдържа повече кофеин. Възможни нежелани реакции са повръщане, диария, замайване, нервност, проблеми със съня, нарушен сърдечен ритъм, главоболие, разстроен стомах и други.

Коментирай