Здраве и красота

6 невероятни ползи от балсамовия оцет

Помага за цялостно подобряване на здравето

02.12.2018г. / 06 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Балсамовият оцет има фантастичен вкус. Наситеночерният му цвят показва неговата силна концентрация, заради което е необходимо само малко количество, за да овкусим ястията и салатите си с него. Използва се в средиземноморската, азиатската и арабската кухня, но е популярен в цял свят.

Освен прекрасен вкус балсамовият оцет съдържа и много полезни хранителни вещества. Богат е на магнезий, калий, фосфор, цинк, не съдържа мазнини и протеини и е с много ниско съдържание на калории. Фитонутриентите в него имат невероятни антиоксидантни свойства.

Здравословното чудо на кокосовия оцет

За какво е полезен балсамовият оцет?

Стимулира имунитета

Най-впечатляващото свойство на балсамовия оцет е способността му да стимулира имунната система. Благодарение на антиоксидантите в състава си той допринася за подобряване защитните сили на организма и ускорява оздравителните процеси.

Понижава кръвното налягане

Калият в състава на балсамовия оцет помага за нормализиране нивата на кръвното налягане, което е полезно за контрола на хипертонията. Балсамовият оцет помага за подобряване на цялостното сърдечносъдово здраве заради антиоксидантите в състава си.

Нормализира кръвната захар

Добавяйте балсамов оцет във всяко ястие, в което можете, защото той ви предпазва от диабет. Ако сте диагностицирани с това заболяване, балсамовият оцет ще ви помогне да контролирате нивата на кръвната си захар.

Свързани статии

Подобрява храносмилането

Засилвайки имунната система, този вид оцет успява да повлияе благоприятно и на здравето на чревната флора, тъй като тези две системи са взаимносвързани. Балсамовият оцет помага още и при запек и диария.

6 неща, които се случват с тялото, когато пиете оцет всеки ден

Понижава холестерола

От консумацията на балсамов оцет има още една основна и много важна полза. Той понижава холестерола, което предпазва стените на кръвоносните съдове от втвърдяване, запушване и благодарение на това служи като превенция за някои сърдечносъдови заболявания.

Здрава кожа

Растителните хранителни вещества в балсамовия оцет неутрализират свободните радикали в кожата, карайки я да сияе и да изглежда по-млада. Антиоксидантите в него имат същото благотворно влияние и върху всички останали клетки в организма, подложени на атаката на свободните радикали, причиняващи преждевременно стареене и повишен риск от рак.

Коментирай