Здраве и красота

Как да се храним през есенно-зимните месеци?

Не допускайте дефицит на витамин D

24.12.2018г. / 06 58ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Как се грижите за имунитета си в студените месеци? В основата на това да се чувстваме добре през есента и зимата са нашите хранителни навици и спортна рутина. Има някои основни правила за здраве, според които е добре да намалим до минимум консумацията на сладкиши, бързи закуски и пакетирани храни.

От друга страна трябва да добавим към менюто си повече полезни храни, които благоприятстват редица процеси в тялото ни. Що се отнася до спорта, осигурете си поне три пъти седмично по 30 минути спортна активност.

Ето още няколко правила за повече здраве.

Нещо топло

През есенно-зимните месеци е добре да включите в менюто си топли ястия, като пилешки и зеленчукови супи. Хубаво е да наблягате на супичките. В тях може да съберете много полезни подправки, както и зеленчуци като тиква, червени, сладки картофи, праз лук, чесън. Течната храна благоприятства храносмилателната система, която през тези месеци може да бъде по-чувствителна и ще ви помогне да поддържате фигурата си във форма.

Появата на акне може да подсказва за здравословни проблеми и не само

Билкови чайове

Тялото ви ще ви благодари за тях. Особено полезни са чай от шипки, бъз, джинджифил, лайка. Тези билки имат укрепващо действие, а по време на настинки ще ви помогнат да се възстановите по-бързо. Чайовете може да редувате с домашно приготвени компоти, тъй като летните плодове, които се съдържат в тях, изобилстват от важни хранителни елементи.

Добавете полезни мазнини към менюто си

В студените месеци обикновено хапваме повече свинско месо, колбаси. Редувайте консумацията на свинско с пилешко, пуешко, риба, говеждо месо и по възможност избягвайте преработените меса. Не забравяйте и за полезните растителни масла като зехтина, лененото семе.

Не забравяйте за меда

Медът трябва да присъства в кухнята ни през цялата година. Редовната му консумация благоприятства храносмилането, кожата, подобрява защитните сили на организма, облекчава кашлицата. Може да си направите здравословна комбинация от мед, орехи, малко лимонов сок и по желание джинджифил. Хапвайте от този еликсир по 1-2 супени лъжици на ден.

Признаци на дефицит на витамин B12

Не допускайте дефицит на витамин D

През зимата не получаваме достатъчно от светлината на слънцето, което означава, че сме изложени на риска от дефицит на слънчевия витамин D. Освен чрез приема на хранителни добавки, можем да си го набавим и прибавяйки към ежедневното си меню яйца, риба, черен дроб, млечни продукти. Не забравяйте, че дефицитът на витамина често се свърза със сезонните депресии.

Свързани статии

Включете в ежедневното си хранене 40 грама ядки

Бадеми, орехи, кашу, за предпочитане сурови или печени без добавени сол и други овкусители. Ядките са богати на омега-3 мастни киселини, които участват в редица функции в тялото, като не на последно място се грижат и за здравето на сърцето. Ако спазвате разнообразен диетичен режим на хранене, 40 грама ядки са чудесна идея за междинна закуска.

Овкусявайте ястията със специални подправки

Червен и черен пипер, чили, куркума, джинджифил, карамфил, канела... Много от тях свързваме с аромата на есента и зимата. Това, което прави толкова специални тези подправки е, че те имат силни антибактериални свойства. Освен че овкусяват ястията ни, те помагат на организма да бъде по-устойчив срещу вируси, а когато се разболеем, ускоряват процеса на възстановяване.

Коментирай