Здраве и красота

5 неочаквани симптома на дехидратация

Рядко им обръщаме внимание

05.01.2019г. / 06 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нашите тела се нуждаят от достатъчно течности, за да функционират правилно. При дори лека дехидратация работата на някои вътрешни органи и системи се затруднява, което поставя организма пред истинско предизвикателство – да избере коя система е с по-маловажни функции, за да ги постави на заден план. Не искате това да се случва, нали!

Тежката дехидратация има сериозни последици за организма. Повечето от нас са запознати със симптомите на леката форма на дефицит на вода в тялото – жажда, сухота в устата, по-тъмен цвят на урината.

Какво ни дехидратира, освен жегата?

Но кои са по-малко очевидните признаци на дехидратация, които в някои случаи могат да нашепват за по-тежка форма?

Дехидратация може да възникне както в летните горещи дни, така и по време на интензивна тренировка, при която не се приемат достатъчно течности, както и през зимата. Причините могат да са много и различни, но важното е навременно да се разпознаят симптомите, за да се вземат необходимите мерки.

Имате лош дъх

Може да изглежда, че на пръв поглед едното няма нищо общо с другото, но не е така. Количеството отделена слюнка зависи от наличието на достатъчно течности в организма. Една от функциите ѝ е да намалява броя на бактериите в устната кухина и да ги неутрализира. Когато слюнката е недостатъчна, тези бактерии се размножават и увеличават броя си многократно. Това предизвиква поява на лош дъх.

Чувствате се объркани

Усещането за обърканост и неспособност за съсредоточаване е симптом за различни състояния, едно от които е дехидратацията. Ако от доста време не сте пили вода или други течности, по-вероятно е в случая да сте дехидратирани.

Свързани статии

Внезапно ви се яде нещо

Черният дроб се нуждае от вода, за да функционира правилно. Когато не получи достатъчно количество, той изпраща сигнал до мозъка ви, че има нужда от презареждане. В такива случаи често мозъкът изпраща сигнал за глад вместо за жажда. Затова помислете рационално преди да сложите нещо в устата си – отговорете си на въпроса кога последно сте пили вода.

Симптоми на прегряване, опасни за живота

Кожата ви не се връща обратно

В по-тежки случаи на дехидратация кожата започва да губи своята еластичност. Направете един прост тест. Хванете малко от кожата си в задната част на ръката откъм лакътя. Издърпайте я. Ако не се върне бързо или изобщо не се върне напълно, определено тялото ви страда от недостиг на вода.

Спрели сте да се потите

За повечето процеси в организма, включително и за изпотяването, е необходима вода. При ограничено количество вода потните жлези спират да отделят пот, дори и в горещо време или при тренировка. Възможно най-скоро приемете течности, защото съществува риск от колабиране или други сериозни последици.

Коментирай