Здраве и красота

Какво се случва с тялото, когато хапваме всеки ден селъри

Елиминираме излишните течности от организма

02.02.2019г. / 07 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хапвате ли достатъчно свежи зеленчуци? Един от най-полезните, на които сякаш не отделяме достатъчно внимание е селъри (дръжкова целина). Хрупкава, лека за хапване, подходяща за приготвяне на супи, фрешове, смутита, салати, ястия, селъри ни помага да бъдем по-здрави и красиви. Сред богатия хранителен състав, който ни осигурява са фолиева киселина, витамини от група В, магнезий, калций и други. Какво ще промени в тялото ви, ако хапвате целина поне за седмица, вижте в следващите редове.

Ще ви бъде по-лесно да управлявате телесното си тегло

Селъри се състои предимно от вода, но също така ни осигурява и витамин К, минерали. Не само че зеленчукът има малко калории, но когато го консумираме организмът ни изразходва повече калории, за да го храносмила, отколкото той самият съдържа. Ето защо е хубаво да го направите част от вашата диета. Тази целина е подходяща за малките закуски между хапванията, когато се почувствате гладни.

Облекчава киселините

Появата на киселини най-често се свързва с нездравословно хранене или проблеми с храносмилателната система. Сокът от селъри може да помогне за успокояване на неразположението, регулирайки киселинността в стомаха.

Все пак това е временно решение и ако киселините продължат да нарушават нормалния ви ритъм на живот е добре да се консултирате с лекар.

Кои храни да избягваме при хашимото

За по-здрава храносмилателна система

Според проучване от 2010 г., публикувано в Journal of Pharmaceutical Biology, селъри е богата на определен вид етанолов екстракт, който предпазва лигавицата на храносмилателния тракт от появата на язви. Полезният зеленчук съдържа още и флавоноиди, танини, летливи масла и алкалоиди, които увеличават производството на защитна слуз в червата.

Облекчава запека

Целината съдържа не само много вода, но ни осигурява и важни фибри, които стимулират стените на стомаха и тънките черва, подпомагат перисталтиката и облекчават запека. Също така, редовната консумация на селъри помага на храносмилателните ензими да си свършват по-добре работата.

Хранене според професията

Нормализира кръвното налягане

Една от важните съставки в селъри са фталидите. Благодарение на тях в организма се намаляват нивата на стресовите хормони и мускулите, благоприятстват циркулацията на кръвта, което нормализира и кръвното налягане. По този начин се намалява рискът от атеросклероза, инсулт или инфаркт.

Свързани статии

Засилва имунитета

Селъри е богата на витамин С, който е мощен антиоксидант, укрепващ имунната система. За да бъдете в добра форма, направете този зеленчук част от вашето ежедневно меню.

Намалява възпалението

Страдате ли от артрит, ревматизъм или подагра? Тогава добавете към ежедневното си меню селъри. Хрупкавият зеленчук действа като естествен диуретик и елиминирайки голяма част от излишните течности в организма, намалява възпалението и подуването около ставите.

Коментирай