Здраве и красота

Увреждане на косата – как сами си го причиняваме

Ежедневни грешки, които тайно съсипват косъма и скалпа

29.01.2019г. / 11 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Красивата и жизнена коса изменя тотално облика на лицето. Тя насища цялостното присъствие със сексапил, женственост и чар. Но как да поддържаме косата така бляскава и здрава, когато всеки ден ѝ правим прическа, сушим я със сешоар, оформяме я с преса, пръскаме я с различни стилизиращи спрейове или използваме гел, за да я фиксираме или я боядисваме.

Изброените манипулации, които много жени правят върху косата си са доказано вредни и изтощаващи косъма. Но има и някои изненадващи грешки, които допускаме с косата, карайки я да повяхва, да цъфти, да се къса и уврежда. Кои са те?

Пропускате редовното подстригване

Косата е като растение – колкото по-често я подстригвате, толкова по-буйна расте тя, освен това расте и по-здрава. Подстригването премахва увредените краища и стимулира растежа.

5 маски за коса, решаващи разнообразни проблеми

Използвате прекалено много балсам

Мечтаете за гладки и копринено меки краища на косата? Значи прилагате обилно балсам и си решавате проблема! Да, но не е точно така. Балсамът не прави косата по-мека и гладка. Той добавя влага в нея, хидратира я и я подхранва.

Не е необходимо да се прилага голямо количество балсам. Достатъчно е да се втрие в краищата, за да има ефект върху косата. Така тя ще е подхранена по правилния начин. В никакъв случай не прилагайте върху скалпа.

Не сваляте екстеншъните

Удобството, което изкуствените удължители за коса дават, е несравнимо. Искате дълга и гъста коса, но не искате да чакате? Слагате екстеншъни и сте готови! Лесно и бързо.

Рисковете от увреждане на косата обаче са много. Важно е да изберете подходящия тип удължение за вашата коса, както и да не ги носите прекалено продължително време без почивка.

Използвате една и съща четка за коса във всички случаи

Ако смятате, че харченето на пари за различни типове четки за коса е излишен разход, защото една четка ще ви свърши добра работа, грешите. Използването на грешната четка в грешния случай може да навреди на краищата, да ги изтощи и да ги накара да цъфтят и да се делят. Ето защо е от голямо значение да се снабдите с необходимите типове четки, които ще използвате при различните прически, изправяне, къдрене, сушене със сешоар и прочее, за да запазите косата здрава.

Свързани статии

Прекалено стегната опашка

Силното опъване на косата води до отслабване на корените и влошаване здравето на фоликулите на косъма. Това може да предизвика и косопад, освен увреда на косъма. Избягвайте прекалено стегнатите прически, най-вече опашките и коковете.

5 глупави мита и изненадващи истини за косата

Решите косата, докато е мокра

Това е една от може би най-грубите грешки, които мнозина правят с косата си. Докато косъмът е мокър, той е неколкократно по-уязвим на увреждания. Пагубно е дори стягането в кърпа и енергичното търкане на косата след това, камо ли ресането на мокра коса.

Използвате преса на мокра коса

Пресите и машите за коса трябва да се използват само и единствено, когато косата е напълно суха. В противен случай увреждането ѝ е в пъти по-сериозно.

Коментирай