Здраве и красота

7 начина да намалите дискомфорта при преяждане

Станалото – станало, не се обвинявайте

07.02.2019г. / 16 08ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки от нас е преяждал поне един-два пъти в живота си, а някои и много по-често. Независимо дали го правим от лакомия или просто от любов към храната, преяждането се случва и на най-добрите, и понякога и на най-стриктните хора по отношение на храненето. Но преяждането носи множество негативни последици за здравето – освен усещането за тежест и дискомфорт, може да доведе до разширяване на стомаха, до стомашно-чревни проблеми, киселини, газове и разбира се, нежелано напълняване.

И все пак, ако това се случи, трябва да приемем, че се е случило и да помислим как да неутрализираме неприятните ефекти от преяждането. Ето няколко начина, които може да ви помогнат:

Спрете, усетите ли, че сте прекалили с храната

Може би си мислите – „Така и така, преядох, нека си хапна още“. Не е добра идея, приятели. Усетите ли, че сте преяли, просто спрете с храната. Много по-лесно е да контролирате теглото си, ако сте преяли на само едно от храненията за деня, отколкото ако преяждате на всички. Специалистът по хранене Шер Пастор съветва да мислим за калориите като за пари. Ако сте похарчили един лев, вие ще сте добре, но ако изхарчите 100 лева, пак и пак, тогава сте фалирали, нали?

Психически трябва да продължите

Най-доброто, което може да направите, след като вече сте преяли е да продължите напред, без да се самобичувате и обвинявате. Вместо това приемете, че сте човек и че нищо човешко не ви е чуждо. Приемете грешката си и се опитайте да не я повтаряте. Гузната съвест няма да ви се отрази положително, това е сигурно.

Разходете се

Ако се случи така, че се усещате натежали и препълнени с храна и напитки, не правете грешката да полегнете, а се разходете. 10-15 минути биха били достатъчни, за да се почувствате значително по-добре и дори освежени. Така ще прочистите мислите си и ще подкрепите храносмилателната си система, подобрявайки нивата на кръвна захар. Ако решите да полегнете на дивана след обилния обяд или вечеря, глюкозата в кръвта ви ще циркулира по-дълго, а ако се разходите, захарта започва да се използва в организма, вместо да се съхранява.

Изпийте лъжица ябълков оцет

Ники Остроуер, която е нутриционист, дава предложение при подобно неразположение, вследствие от преяждане, да се смеси лъжица ябълков оцет с една чаша вода. Тази комбинация подпомага храносмилането и пречиства черния дроб, съдържа пробиотик и облекчава стомашния дискомфорт.

Изпийте чаша чай от мента

За да намалите усещането за тежест и да ограничите вредите от преяждането, изпийте чаша чай от мента. Поради нейните ценни качества и аромати ще усетите облекчение и ще можете да контролирате глада и жаждата за още храни и напитки.

Направете разтоварващ ден

След като сте хапнали повече храна е препоръчително на следващия ден да сте умерени, да не консумирате преработени храни, тъй като с тях се преяжда най-често и най-лесно.

Водата, ах, водата

Когато сте толкова преяли, че имате чувството, че ще се пръснете, не искате да пиете нищо повече, дори и вода. Но това е грешка, защото именно водата ще ви помогне да изчистите организма. Пиенето на вода може да помогне да преработите бързо част от натрия и да ускорите метаболизма.

Коментирай