Здраве и красота

Вредно ли е наргилето?

Това е една от темите в книгата „Ракът – Митове и реалност“ на Иван Неумивакин

05.02.2019г. / 07 31ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Вредно ли е наргилето – на този въпрос отговаря в книгата си „Ракът – митове и реалностпроф. д-р Иван Неумивакин. Професор, доктор на медицинските науки, Иван Павлович Неумивакин е автор на много книги по алтернативна медицина и в настоящата продължава линията си на комплексен подход към заболяванията на човека, в този случай – по отношение на най-страшната болест на века – рака. В тези близо 550 страници той разглежда многобройните хипотези за появата на рака, начините на лекуването му от официалната медицина, акцентира и върху профилактиката и народните средства, използвани от комплементарната медицина. Интересен аспект представлява духовната страна на въпроса и виждането на автора за сътрудничеството между официалната и алтернативната насока на науката при лечението на онкологичните заболявания.

Представяме откъс от неговата книга „Ракът – митове и реалност“:

Наргилето е устройство за пушене, което охлажда и овлажнява вдишвания дим. Пълнят го с вода, вино или друга течност за филтриране на дима и получаване на вкус. В съда с течността е потопена тръбичка, по която димът отива под течността и излиза над нея и след това отива в дробовете на пушача. Изобретено е в Индия, бързо се е разпространило сред мюсюлманите, в Европа с настъпването на модата на източната екзотика също е станало популярно сред пушачите.
И така, става ясно, че устройството на наргилето не е особено сложно, дори има филтър, чиято роля се изпълнява от водата. Много от пушачите го възприемат като практически безвредно нещо и то се ползва с огромен интерес сред младите хора. Модерно е и в средите на шоу бизнеса. 

Привържениците на наргилето твърдят, че не води до привикване. Това не е вярно, защото специалният тютюн съдържа никотин и неговата концентрация в пакетче от 50 грама е 0,05%. А това значи, че пакетчето съдържа 25мг никотин и стига за зареждане на наргилето 4 пъти. Излиза, че при едно зареждане има 6,25мг никотин, а напомням, че една цигара съдържа 0,8мг. Вижда се, че в наргилето никотинът е 7,5 пъти повече. Продължаваме да отговаряме на въпроса: вредно ли е наргилето?

Никотинът е алкалоид, който се съдържа в тютюна, има силно невротоксично действие и предизвиква зависимост. Точно заради никотина много пушачи не могат да се разделят с гибелния навик. В наргилето, както ние с вас пресметнахме, има 7,5 пъти повече никотин, отколкото в цигарите. Привържениците на наргилето веднага ще припомнят водния „филтър-чудо“, но е глупаво да се предполага, че целият никотин остава във водата, в цигарите също има филтър от въглен. При това водата не е толкова добър филтър, особено за дима – ако успее да филтрира поне 10% от преминаващия дим, би било добре.

Както се вижда, при пушене с наргиле човек получава значителна доза никотин и това значи, че постепенно ще се формира зависимост от алкалоида. По този начин младите непушачи, като се забавляват периодично с наргилето, може да се превърнат в пушачи. Неочаквано ще се появи необходимост от пушене, няма да има наргиле под ръка и човекът ще изтича да си купи цигари, за да се отпусне, да свали стреса или нещо такова. Световната здравна организация също смята, че наргилето предизвиква зависимост.

Привържениците на наргилето твърдят, че използваните тютюневи смеси съдържат много по-малко опасни вещества, отколкото познатите цигари. Обаче и това не е вярно, тютюневите смеси по съдържание на опасни вещества надминават обикновените цигари. Освен това на опаковките на смесите често липсват каквито и да било сведения за съдържанието на вредни вещества. Привържениците обичат да говорят за влажния и лепкав тютюн за наргиле, който не гори, а изсъхва и по този начин уж постъпват по-малко вредни вещества. Но и това не е вярно, нали въглените в наргилето се разпалват до 600 – 650 градуса и заедно с дима в дробовете на пушача влиза не само никотин, но и други опасни вещества, например бензопирен. Това е канцероген (предизвикващ рак) от първи клас на опасност. Той се образува при изгарянето на всякакво вещество (течно, твърдо, газообразно). Бензопиренът е много опасен за човека дори в ниски концентрации, защото има кумулативни свойства – може да се натрупва в организма. Именно той причинява рак на белите дробове при пушачите. Бензопиренът притежава и мутагенно действие, т. е. предизвиква мутации в ДНК. Тези мутации могат да се предават по наследство и са много устойчиви.

Освен никотин и бензопирен в дробовете на пушача попадат и соли на тежки метали и въглероден моноксид, който се отделя в огромно количество при горенето на въглените и тютюна. Съществува и опасност от отравяне с въглероден моноксид, самите пушачи препоръчват през 15 минути да се отделя излишният газ през клапана. Този газ се свързва подобре с хемоглобина от кислорода, затова при пушача на наргиле настъпва хипоксия (кислороден глад). Мозъкът, сърцето, бъбреците, мускулите започват да изпитват силен кислороден глад, особено силно страдат мозъкът и сърцето. Мозъкът, за да регулира някак подаването на кислород в жизненоважните органи, започва да „изключва“ кислорода от органите от вторична важност (извършва се стесняване на кръвоносните съдове, по-малко количество кръв отива в органите).

Значително се увеличава натоварването на сърцето, то също изпитва кислороден глад и започва усилено да се съкращава, за да прокара колкото може повече кръв през белите дробове и да получи кислород. Но пушачът на наргиле вместо живителния кислород вдишва въглероден моноксид и други гадости. Образува се порочен кръг. Но може би привържениците на наргилето ще кажат, че димът, минавайки през водата, се обогатява с кислород? Не, не се обогатява, надявам се, всички разбират това. Сърцето на пушача на наргиле се съкращава като на спортист по време на тренировка, само че спортистът тренира сърцето си и диша кислород и сърцето му не изпитва кислороден глад. Според статистиката и обикновените, и пушачите на наргиле еднакво боледуват от сърдечни, ракови заболявания и болести на дихателните пътища. Вредата от наргилето за организма се проявява и в това, че предаващият се по кръга накрайник може да предаде зараза от хепатит, туберкулоза, херпес и други вирусни заболявания.

Според изявление на Световната здравна организация наргилето не е безвредна алтернатива на цигарите!!!

Проведените от американски учени две нови изследвания за вредата от пушенето на наргиле доказаха, че димът съдържа голямо количество вредни вещества и водата не е в състояние да го пречисти. Това изследване бе потвърдено и от германски учени от Центъра за изследване на рака. Димът от наргилето е точно толкова вреден, колкото и димът от познатите цигари. А съдържанието на вредни вещества зависи от производителя на тютюна. Тютюнът за наргиле често се произвежда в занаятчийски условия и никой не го проверява внимателно. Какво е забъркано в сместа, знае само производителят.

 Стаята, в която пушат наргиле, е просмукана от тютюнев дим и дим от въглените. А това значи, че непушачите от компанията са подложени на вредното въздействие. Вредата от пасивното пушене се отнася и за наргилето.

 Мисля, че е ясно: наргилето вредно ли е или не? Ние искаме да не се подвеждате по новото вредно нещо, а да бъдете НЕЗАВИСИМИ от никотина."

 

 

Коментирай