Здраве и красота

Масло от сандалово дърво и неговите ползи за здравето

Многобройни причини да го използваме

27.02.2019г. / 06 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Етеричното масло от сандалово дърво е богато на различни вещества, полезни за кожата и организма. Маслото от индийско сандалово дърво се счита за най-полезното. Съществуват още две разновидности – хавайско и австралийско сандалово дърво, от които също се извличат етерични масла, като последното няма всички необходими качества, но е най-комерсиално.

От векове маслото от сандалово дърво се използва в аюрведа и народната медицина на много култури по света. Неговите полезни свойства са се доказали във времето.

Комбинация от масла за стимулиране на любовта

Антисептични свойства

Етеричното масло от сандалово дърво е много добро антимикробно средство. Подходящо е за външна и вътрешна употреба, тъй като ускорява зарастването на рани по кожата, както и язви в стомашно-чревния тракт. Полезно е и при акне, тъй като потиска бактериалния растеж и намалява гнойните пробиви по кожата.

Противовъзпалителни свойства

Сандаловото дърво съдържа вещества, които имат силен противовъзпалителен ефект върху различни органи и тъкани в организма – мозъка, храносмилателната система, нервната, кръвоносната, отделителната системи. Облекчава инфекции, треска, ухапвания от насекоми.

Силен спазмолитик

Това масло има успокояващ и релаксиращ ефект върху целия организъм. Има свойството да отпуска нервната система и да облекчава мускулните спазми на гладката и скелетната мускулатура. Това помага при менструални болки, крампи в прасците и бедрата, спазми при кашлица.

Има стягащ ефект върху венците

Маслото от сандалово дърво помага за стягане на венците, което намалява кървенето. Антисептичните и противовъзпалителните му свойства пък потискат развитието на бактерии и инфекции.

Ускорява зарастването на рани

Етеричното масло от сандалово дърво успокоява кожата и стимулира оздравителните процеси в нея. Полезно е и при третиране на белези, защото ги заличава и свива по-бързо.

Намалява газовете

Тъй като действа релаксиращо върху червата, маслото от сандалово дърво облекчава газовете и усещането за подуване в коремната област, като улеснява храносмилането.

6 начина да избелите кожата си

Свързани статии

Има диуретичен ефект

Благодарение на успокояващите си и противовъзпалителни свойства това масло отпуска пикочната мускулатура и дава възможност за отделянето на по-голямо количество урина, като по този начин освобождава токсините по-лесно. Този ефект е полезен и защото намалява инфекциите в уринарния тракт и понижава риска от поява на камъни в бъбреците.

Грижа за кожата

Маслото от сандалово дърво успокоява кожата, намалява възпаленията в нея, потиска инфекциите и допринася за по-бързото им овладяване. При употреба на масло от сандалово дърво кожата се чувства охладена, свежа и подхранена.

Понижава кръвното налягане

Това е едно от най-полезните свойства на сандаловото дърво. Ефектът му е добър както при пациенти, страдащи от хипертония, така и при такива в риск от сърдечносъдови заболявания.

Коментирай