Здраве и красота

Хапвайте скир за здрави кости и за отслабване

Съдържа протеини, но не и мазнини

20.02.2019г. / 12 26ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ако обичате да консумирате млечни продукти и спазвате диетичен режим на хранене, може би ще бъдете любопитни да разберете какво е скир и защо да го направите част от вашето меню. Скир (Skyr) е исландски натурален млечен продукт, без съдържание на мазнини, но с много повече протеин, в сравнение с много други млечни продукти. Може да го комбинирате с плодове, да се добавя към салати, смутита, върху препечена филийка.

Подходящ е за диета, защото има малко калории, но ни осигурява важни витамини и минерали, като витамин В12 и калций. Високото му съдържание на протеини спомага да се разделим по-лесно с излишните килограми, като ни осигурява и ситост за по-дълго време.

Как още допринася консумацията му за здравето ни?

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб, ето защо е много важно как се храним, дали спортуваме редовно, какви са нашите вредни навици. Консумацията на скир намалява риска от сърдечни заболявания.

Топ 5 пробиотични храни за здрави черва

Това е така, защото калцият, калият и магнезият са елементи, важни за здравето на сърцето, а скирът ни ги осигурява. Според проучване, млечните продукти могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане.

Може да помогне в контрола на кръвната захар

Тъй като млечният продукт съдържа повече протеини, но малко въглехидрати, това може да помогне в контрола на кръвната захар. Когато консумираме въглехидрати, тялото ни ги разгражда до глюкоза, която клетките използват за енергия, а хормонът наречен инсулин отговаря за транспортирането на глюкозата.

Ползите за здравето от козята мас

Но когато не съобразим вида и количеството на приетите въглехидрати, тогава този процес не е толкова ефективен, нивата на кръвната захар се покачват, а с тях и тези на инсулина и излишните килограми се трупат.

Проучванията показват, че консумацията на протеини забавя абсорбцията на въглехидрати, което води до по-добър контрол върху нивата на кръвната захар.

Заедно с яйцата, рибата, качественото месо, скир ще ви помогне да бъдете в добра форма.

Намалява риска от остеопороза

Както споменахме, скир е млечен продукт с високо съдържание на калций. Около 99% от калция в тялото ви се намира в костите и зъбите. Докато колагенът образува основната структура на костите ви, комбинацията от калций и фосфат ги прави силни и плътни.

Свързани статии

Тъй като с напредване на възрастта костите започват да губят част от тази плътност, това може да увеличи риска от развитието на остеопороза. Ето защо не бива да допускаме дефицит на калций. Според изследване, набавянето на повече калций от млечни храни, спомага за запазване на костната плътност.

Въпреки своите ползи за здравето, консумацията на скир не е подходяща за всеки. Ако имате непоносимост към казеин, лактоза, приемът на продукта може да предизвика неразположения като подуване и газове, диария.

Опитайте с малко количество скир и ако нямате неразположения може да продължите с умерена консумация.

Коментирай