Здраве и красота

Топ 5 пробиотични храни за здрави черва

Кои са най-богатите източници на полезни бактерии в природата

04.02.2019г. / 12 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Микробиомът в нашите черва играе огромна роля не само за храносмилателната функция, но и за всяка една система в организма, включително имунната. Доброто здраве на полезните бактерии в червата означава добро цялостно здраве на нашето тяло. За да подхраним флората на червата ни е добре да наблягаме на някои богати на естествени пробиотици и пребиотици храни. Ето кои са те.

Измити и охладени картофи

Ранните пресни картофи или късните зимни, но измити и охладени картофи са чудесен източник на пробиотици. Те са богати на устойчива скорбяла, която е природен пребиотик. Тя е неразтворим въглехидрат, който действа много добре на чревните бактерии, защото ги подхранва. Този вид нишесте има свойството да повишава чувствителността към инсулин, което помага за намаляване риска от диабет.

7-те храни за дълголетие

Кефир

Кефирът е братовчед на киселото мляко, само че по-мощен от него в пробиотичен смисъл. Богат е на дрожди и полезни бактерии, които помагат на червата да изграждат здрави и жизнени колонии. Според изследване от 2013 година кефирът може дори да окаже благотворно влияние при алергии и стомашно-чревни проблеми.

Зелени банани

Повечето хора избягват зелените банани, защото не са добре узрели. Но те имат своите предимства по отношение на полезните бактерии. Зелените банани са богати на пребиотици и пробиотици. В тях също се съдържат устойчива скорбяла и неразтворими фибри, витамини и минерали.

Свързани статии

Кисело зеле

Ферментиралото зеле, както и всички туршии, са изключително богати на полезни бактерии и фибри. Те действат терапевтично на червата, като им помагат да развият устойчиви колонии, подобряващи значително храносмилането и имунната система. Освен това тези бактерии стимулират секрецията на серотонин, хормонът на щастието, което намалява и стреса.

7 преработени храни, които трябва да избягвате

Чесън

Много хора избягват чесъна заради острата и неприятна миризма, но той е фантастичен природен продукт, съчетаващ антибиотични, антимикробни, противогъбични и пробиотични свойства. Суровият чесън е източник и на пребиотици, които правят чудеса със стомашно-чревния тракт.

Коментирай
Свободно време