Здраве и красота

Билковите лекарства не са толкова безопасни!

Алтернативната медицина крие своите рискове

03.11.2014г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Общоприето схващане е, че билковите лекарства и алтернативните медикаменти са безопасни и няма как да навредят на здравето, независимо какво количество поглъщаме. Те се използват от векове в традиционната медицина на много култури и затова хората ги смятат за безобидни и пренебрегват потенциалните им опасности.

Много често билковите лекарства биват предписвани като допълнително подпомагащо средство към конвенционалното лечение. Смесването на някои химически съставки обаче може да предизвика различни състояния и усложнения.

Бременните жени, децата и възрастните с хронични заболявания са най-застрашени от страничните ефекти, които могат да възникнат.

За разлика от конвенционалните лекарства, които трябва да преминат редица строги проучвания, билковите не подлежат на такъв щателен надзор. Още по-опасното е, че билковите препарати много често са предпочитани за самолечение и самодиагностика, което подлага здравето на допълнителен риск.

Според изследванията, някои препарати от китайската народна медицина могат да предизвикат отравяне с тежки метали, заради наличието на съмнителни съставки в тях, а други имат потенциално опасно високо съдържание на смъртоносните живак, арсен и олово.

Какви симптоми може да предизвика неконтролираното взимане на билкови лекарства?

Силни и опасни симптоми могат да възникнат и вследствие употребата на билкови лекарства, не само химически. Така че не трябва нито да се прекалява с тях, нито да се взимат за самолечение.

Гадене, повръщане, стомашни болки, засилено кървене, чернодробна и бъбречна недостатъчност, припадъци са само част от възможните нежелани усложнения.

Какви са потенциалните вредни влияния на отделните билки?

Алое вера

Алое вера се използва като слабително средство, както и за лечение на възпаления по кожата и акне. Ако се консумира по-продължително време може да предизвика аритмия и коремна болка.

Чесън и джинджифил

Те са много полезни, естествени антибиотици, но в някои случаи могат да предизвикат кръвоизливи, особено в комбинация с антикоагуланти, като ацетилсалициловата киселина, (известна като аспирин) например, която също се смята за безобидно лекарствено средство.

Женшен

Тази полезна билка се ползва в източната медицина като средство за повишаване на имунитета, за контрол на кръвното налягане и стреса. Неговите антистареещи свойства са се доказали през годините.

Свързани статии

Но също така трябва да се имат предвид и вредните му действия, като кръвоизливи, безсъние, тревожност, диария, повръщане и главоболие.

Екстракт от папая

Папаята е южен плод с много сладък вкус и прекрасни хранителни свойства. Тя обаче може да доведе до увреждания на стомашно-чревния тракт, най-вече свързани с лигавицата на стомаха и червата.

Ананас

Ананасът или по-скоро ензимите, които съдържа, се славят с причиняване на повишен риск от кървене, най-вече отново в комбинация с противосъсирващи вещества или при прекомерна консумация на полезния плод.

Важно е при всички случаи да сте предпазливи и да не пренебрегвате рисковете, които крият полезните билки и храни. Злоупотребата и неправомерния прием на каквито и да е вещества, били те билкови или не, носи опасности за здравето.

Коментирай